Two Houses, Deers and Trees

Reconstruction of a countryside homestead in South Bohemia České Budějovice / Czech Rep. / 2017

36
36 Love 1,385 Visits Published

The rising interest in countryside houses is mostly linked to the attempt to balance the rushed city life and also to a desire for something authentic and traditional. But paradoxically this desired character of vernacular architecture is often removed by an overly precise reconstruction and standardized building solutions.


Generally it is a challenge how to provide the current level of comfort and at the same time to preserve the original feel of the building. Furthermore, what if the former house must be almost all replaced due to its bad technical condition - does it make sense to repeat it and in what extent? At the end it's not so relevant to distinguish the old and new, the essential is the resulting mood of the whole...


 In this project we were searching answers by means of respect to the original building logic and traditional construction techniques. Our aim was to attain a natural feel instead of a perfect formal imitation. Natural and handcrafted materials like wood, stone and soil bring in an innate imperfection that becomes the main aspect of the project, considered since the beginning of the design process.


 The original homestead consisted of two houses, a log cottage and a stone barn, forming an L-shape an set naturally in a remote meadow. To keep this balanced relation we decided to make minimum interventions on the exteriors, the main changes happen inside.


Both houses have a living space open up to the roof to emphasize an original specific feature of each of them - the sculptural volume of the traditional black kitchen in the cottage and view through the gates in the barn. There is also a new addition in both houses resembling a black "chimney" that houses sanitary cores, standing as a dominant in the barn while discreet in the cottage.


 The duality of the two houses links the whole project - their different character and original function are reflected in the new use and overall approach to the reconstruction. The log cottage is designed for the stay of the owners family and is conceived more traditionally, although most of it was in such a bad technical condition that it had to be replaced. Like the typical vernacular houses it stays rather dark, closed and intimate, its character is mainly brought by rough handcrafted surfaces.


The barn has been a supplementary house, it serves as a summer living room and spaces for guests. The overall feel is more open and light, the interventions are more daring. The original stone walls are completed with a new concrete wall that hides a staircase and a sauna. Above these walls all inner surfaces are united with white paint in order to emphasize the original wooden roof frame.


The main living space extends to the terraces by folding glass doors and also opens up towards old trees by a large fixed glass. The new heart of the space is the open fireplace created of a massive stone from a nearby slope.


The whole process took up over four years and although the design had been still in progress, the basic concept even crystallized during this time. Essential credits of the project belong to the open-minded client and construction manager, as most of the building elements and equipment were designed and made to measure, sometimes according to a popular wisdom, sometimes as an experiment...

36 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The rising interest in countryside houses is mostly linked to the attempt to balance the rushed city life and also to a desire for something authentic and traditional. But paradoxically this desired character of vernacular architecture is often removed by an overly precise reconstruction and standardized building solutions. Generally it is a challenge how to provide the current level of comfort and at the same time to preserve the original feel of the building. Furthermore, what if the former...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 36 users