House in Praia Verde

Praia Verde / Portugal

0
0 Love 981 Visits Published

The construction field, with 1690,00 m2, is located in a area with very positive conditions in order to develop a quality solution, not only paisagistique as architectonic one.


The surroundings are mainly occupied by isolated houses, with great wooded areas, predominantly pine trees that protect and apparently increase distance between constructions, offering a less modified environment, with the sea and the beach in a small distance too.


The purpose was to design a house that would be used as a vacations destiny, by a family that enjoys a lot the beach and the summer.


The need to create a common area in the house that could serve many different and polyvalent utilizations, and at the same time the need to empower the three bedrooms, giving them a private character, have worked to develop an idea of house that was the result of the soma between distinct parts, which from a central moment, could solve the horizontal and vertical distribution.


In that way, the proposal is the result of the coupling of a series of volumes, in direct relation with that central distribution area, that in the ground floor allows permeability and union between different zonings (these are public programs like the living rooms, dinner room, kitchen, studio, etc.) but in the first floor, because there are only private areas, they avoid the referred permeability and are designed with absolute autonomy between them.


At the same time, the need to adapt the house to a hot climate, influences the search for other concepts, like the will that the house would result in a complex volumetry, with the several volumes in different positions, conferring a less unitary treatment of the building, exploiting the design of shadows, in the reduction of the dimension of the windows to the exterior and using region materials.


The developed house, solves a common space opened for the exterior, with a strong connection between them, that by the way is getting less social, more private, gains protection mechanisms, like the smaller terraces.


The purposeful repetition of the rest autonomised volumes, which one having a bedroom, a private washroom, the terrace and the vertical access to the roof terrace, the different position and solar exposition between them, increases the idea of repetition and at the same time makes them very different, offering the same conditions in many different ways, offering simultaneously an anonymous character.


The idea is that it can be, in the same family, used by different persons, depending of the occupation period, the summer, the winter, only a week-end, etc. - It was made also to  reduce the routine habits.


By other side, the dematerialization of the house volume, is made to increase a bigger connection between the existent trees and the construction itself, making smaller the last one, improving the connection with nature and keeping the existing environment, too quiet to disturb.


The relation interior/exterior is by this way, better solved, increasing a visual, but also a functional relation, hopping that the natural and the constructed environment could get a perfect balance without any kind of imposition in between.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The construction field, with 1690,00 m2, is located in a area with very positive conditions in order to develop a quality solution, not only paisagistique as architectonic one. The surroundings are mainly occupied by isolated houses, with great wooded areas, predominantly pine trees that protect and apparently increase distance between constructions, offering a less modified environment, with the sea and the beach in a small distance too. The purpose was to design a house that would be used...

    Project details
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram