CASA H3

Buenos Aires / Argentina / 2015

105
105 Love 8,657 Visits Published

Location: Mar Azul, Buenos Aires


Architect: Arq. Luciano Kruk


Site manager: Pablo Magdalena


Collaborators: Arch. Ekaterina Künzel – Arch. Josefina Perez Silva – Arch. Andrés Conde Blanco – Arch Leandro Rossi – Dan Saragusti – Giorgio Lorenzoli – Christian Studer – Isabelle Ducrest – Federico Eichenberg


Text editing: Mariana Piqué


Photos: Daniela Mac Adden


Land area: 258m2


Built area:  75m2


Construction year: 2015


Mar Azul, a seashore town in Villa Gesell Department, neighboring Mar de las Pampas, had its sand dunes terrain divided into a grid pattern. Its dense aged pinewood grants Mar Azul’s atmosphere pleasant quietness and tranquility.


In a modest, 210 square meter plot of land on a corner, eight blocks away from the sea, rises H3, a minimum tread house designed to make the most of the parcel’s dimensions and the natural surroundings.


The commissioner: 3 sisters and each of their families.


Even though their budget was limited, they we valued ability to express what they wished H3 should be: their shared summer house, their own place to rest amid nature.


They requested that the house’s dimensions should be defined very rigorously. The brief should comprise a predominant social area and a more private one, constituted by two bedrooms: an ample master bedroom and a smaller cabin-like one, both sharing a common bathroom. They wanted the master bedroom to open up outwards into a semi-covered outside area. Also, they expressed their desire for a salamander to be placed at the heart of the house.


The house’s materiality was agreed on by the studio and the commissioners. H3 was completely built in exposed concrete, which served well to the maintenance moderation. Intending to keep the needs for equipment at a minimum, even furniture was conceived as a part of the concrete volume.


Pine planks were used to set the formwork so that the partitions as well as the slabs would preserve the texture of the wood veins in an attempt to establish a harmonious dialogue with the bark of the local trees.


The house was constituted as a compact block. The ground floor houses the kitchen, the dining room and the living room, all in an integrated space from which the staircase emerges towards the first floor. Given the house’s scale, the use of crossed views and vanishing points aimed at unifying and fluidifying the space in the room. Instead of confining the house’s different uses into separated rooms, they have been connected with each other, aiming at producing the general feeling of spatial expansion. As requested on the brief, the bedrooms and the bathroom were located upstairs, but the main bedroom’s outdoor semi-covered space was designed to be shared with the secondary bedroom. Additionally, it would partially work as the roof for the downstairs deck.


As the corridor and the serving facilities were set to the side next to the neighboring lot, the main windows were set on the house’s more private rear, allowing the dwelling to open towards the outside deck and calling for the conservation of the original trees.


On account of the abundant shadows provided by the profusion of the woods, there was no need to reach for architectonic devices to reduce the sun’s incidence inside. As a matter of fact, apart from connecting the house interior and gaining visuals, the windows of the house also absorb the light that dribbles through the dense canopy of the trees.


Overhangs and partitions preserve the house both from the effects of water and the sight from the streets.


Also, the volume housing the bathroom shelters the entrance to the house.


While the sidewalls are mainly blind, the front upstairs show the blind volume housing the bathroom and the high windows of the main bedroom, under which a storeroom lies inside. On the rear, floor-to-ceiling windows connect both windows with the outdoor deck they share.


Unlike what happens upstairs, floor-to-ceiling windows open the ground floor from its entrance towards the opposite side. When we designed this floor plan, we aimed at making it feel both like an indoor space, sheltered by the roof and the windows, but at the same time, somewhere in between in a continuum with the outside.


In this way, the layout of the house is the result of an architectural synthesis of the sisters’ intentions and desires. In its minimum scale, the house rises by its own will, but also integrates itself respectfully with its surroundings, both natural and human-built.


[ES]


Mar azul, localidad costera vecina a Mar de las Pampas y perteneciente al Partido de Villa Gesell presenta un loteo en cuadrícula delineado sobre una   topografía de médanos. Su densa forestación de pinos -ya añosos- le  confiere una atmósfera de apacible silencio y tranquilidad.


En un pequeño lote en esquina de aproximadamente dos cientos diez metros cuadrados ubicado a ocho cuadras respecto al mar se emplaza H3, una casa de pisada mínima, en la que se apuntó al máximo aprovechamiento de las dimensiones del terreno y de su entorno natural.


El cliente: tres hermanas y sus tres familias.


Si bien disponían de recursos económicos acotados, contaban con una valiosa capacidad para poder transmitir sus deseos de lo que esperaban fuese H3, su casa de veraneo compartida, su lugar de descanso en medio de la naturaleza.


Plantearon el requerimiento de un riguroso metraje. El programa debía contemplar un área social protagónica y otra más privada. Esta segunda debía constituirse por dos dormitorios: uno principal de dimensiones más generosas y uno secundario más pequeño (tipo camarote). Ambos compartirían el cuarto de baño. Deseaban que el dormitorio principal expandiera a un espacio exterior semicubierto. Así mismo, expresaron la intención de satisfacer el  deseo de una salamandra ubicada en el centro del hogar.


La elección de la materialidad fue un acuerdo conjunto. La totalidad de la casa fue construida en hormigón visto, lo cual contribuyó a la economía de su  mantenimiento. A fin de reducir al mínimo la incorporación de equipamiento,  incluso el mobiliario fue concebido como parte de la caja de hormigón.


Para conformar los encofrados recurrimos al uso de tablas de madera de pino. Esta decisión se fundamentó en la pretensión de que tanto la terminación material de los paramentos como la de las losas conservaran la textura de la beta de la madera, en la búsqueda de un diálogo armonioso con la corteza de los pinos propios del lugar.


La casa se constituyo como un bloque compacto. La planta baja albergó a la cocina, al comedor y al estar en un único espacio integrado, al cual también se abre la escalera que conduce a la planta alta. Dada la escala de la casa, mediante vistas cruzadas y fugas visuales se intentó unificar y fluidificar el espacio interior. Se procuró no confinar los distintos usos a locales cerrados sino conectarlos entre sí con el propósito de generar la sensación de una mayor amplitud espacial. En la planta alta -tal como fue solicitado por programa- se situaron los dos dormitorios y el baño. La expansión semicubierta del dormitorio principal se proyectó compartida con el segundo dormitorio. Esta, a su vez, cubriría parcialmente el deck de expansión de la planta inferior.


La circulación y los locales de servicio se dispusieron sobre el lateral lindero al lote vecino y se procuraron los mayores acristalamientos hacia el contrafrente (el espacio más privado del lote) a fin de que la vivienda pudiera abrirse hacia el deck de expansión posterior, el cual conservó los árboles existentes.


Debido a la abundante sombra que brinda el profuso bosque no fue  necesaria la incorporación de elementos arquitectónicos para disminuir la incidencia del sol en su interior. De hecho, la casa no solo se acristala para conectar con el espacio  exterior y captar visuales, sino también para poder absorber la luz filtrada que logra atravesar la densidad del bosque.


Se recurre a aleros y a tabiques verticales protectores para el resguardo del agua y de las visuales provenientes desde las calles.


A modo de cobijo, el volumen del baño sirve de cubierta al acceso de la vivienda.


Mientras que los paramentos laterales se presentan mayormente oclusos, la planta alta presenta al frente el volumen ciego del cuarto de baño y el aventanamiento alto del dormitorio principal, debajo del cual se dispone -en el interior- un sitio de guardado. Hacia el contrafrente ambos dormitorios se aventanan en toda su altura conectándose abiertamente con el deck de expansión común.


A diferencia de la planta alta, la planta baja se abre cruzadamente desde el frente de acceso hacia su lado opuesto con aberturas de piso a techo. Nuestra intención fue la de concebir a esta planta como un espacio capaz de ser vivido como un ambiente interior contenido por la cubierta y por los cristales verticales, así como un espacio que al abrirlo pudiera convertirse en uno solo en continuidad con el exterior.


Así, el esquema de la casa se conforma a partir de una síntesis  arquitectónica de las intenciones y los deseos de estas tres hermanas. La casa, en su mínima escala, se erige con voluntad de presencia, así como de integración respetuosa con su entorno, tanto natural como construido.

105 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Location: Mar Azul, Buenos Aires Architect: Arq. Luciano Kruk Site manager: Pablo Magdalena Collaborators: Arch. Ekaterina Künzel – Arch. Josefina Perez Silva – Arch. Andrés Conde Blanco – Arch Leandro Rossi – Dan Saragusti – Giorgio Lorenzoli – Christian Studer – Isabelle Ducrest – Federico Eichenberg Text editing: Mariana Piqué Photos: Daniela Mac Adden Land area: 258m2 Built area:...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 105 users