Casa en el Puerto de Las nieves

Agaete / Spain / 2017

1
1 Love 1,379 Visits Published

The house is located in Agaete, in the picturesque fishing community of Nuestra Señora de las Nieves, located in the west of the island of Gran Canaria. This small fishing neighborhood, made of white constructions with blue windows and doors, offers stunning views of the dock and the imposing topography of the island and, behind it, the Atlantic Ocean with magical sunsets.


The first line of white and blue buildings, where the house sits, erects as a continuous wall of different heights, where, occasionally, the boundaries between one building and the other cannot be accurately appreciated. The house is intended to be part of this continuity. In its rear elevation, it assumes the alignments given by the adjoining constructions, as if the urban style of the town was introduced naturally into the house and composed its facade. In this way, it is expected to create the feeling that the house has always been there, being a part of the neighborhood and enhancing its intrinsic appeal. In its front elevation, the house adopts the typology of the facade imposed by the local regulations; three levels, with a volume in the second plant that protrudes fifty centimeters of the first one, and the third one set back from the rest of the facade. In this elevation, unlike the rest of the housing, the house opens with large windows to the privileged landscape that provides its location, so that the imposing views are the infinite projection of the interior spaces.


On the ground floor, a small commercial premise and an apartment linked to the rest of the house are located. On the first floor, the bedrooms and the garage are situated, which are articulated taking different shapes generated from the angular geometry of the lot. On the third floor, where the living room and kitchen are located, a unique space that opens completely to the terrace is generated, created by the setback of this level from to the front facade. In this level, the continuity of the kitchen furniture and the concrete bench of the living room, which go from the interior to the exterior, generate the spatial relation between both environments, becoming a single space when the sliding doors of the terrace open.


Seen from the sea, the house preserves its original intention of being part of the prevailing continuity in the neighborhood, but, at the same time, it offers the image of something new and light.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located in Agaete, in the picturesque fishing community of Nuestra Señora de las Nieves, located in the west of the island of Gran Canaria. This small fishing neighborhood, made of white constructions with blue windows and doors, offers stunning views of the dock and the imposing topography of the island and, behind it, the Atlantic Ocean with magical sunsets. The first line of white and blue buildings, where the house sits, erects as a continuous wall of different heights,...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2017
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users