Outdoor light, studio and storage space

The story of the annex started when the outside light at the front door of the town house broke some while ago - a new lamp was necessary! Oslo / Norway / 2016

2
2 Love 402 Visits Published

Thanks to Mats Rustøy - carpenter, Haakon Michael Harriss -photographer, and Heidi Grytten


The story of the annex started when the outside light at the front door of the town house at Nesodden, Oslo, broke some while ago - a new lamp was necessary! After discussions, two new programs was linked to the need for a new lamp: a storage and a studio. The result is a new small building that consists of 1) a studio space, 2) an LED bulb, and 3) a translucent west wall with a 9 m2 channel plastic as the new outdoor lighting. The studio/outdoor light contains two programs from the existing house and provides more freedom in the 110 m2 main house: The existing storage room was turned into a new bathroom and the indoor studio/guest room was converted to a larger living room.
The 15 m2 building is located on a narrow space north of the main entry to the house. The studio has a simple wooden construction and uses very few materials. The exterior cladding, roofing, and underside is film faced plywood, the west wall (the outside lamp) is translucent building elements, and the interior is covered with OSB (Oriented Strand Board). The translucent wall facing west welcomes visitors with a faint luminous façade when it's dark. During daytime, the same translucent wall allows a soft natural light into the studio that shifts with every hour of the day.
NATAAS/ is a small architectural studio based in Oslo and Barcelona, its run by Gisle Nataas. The office has a large professional network both in and outside Norway and collaborates with different disciplines at the various tasks.

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Thanks to Mats Rustøy - carpenter, Haakon Michael Harriss -photographer, and Heidi Grytten The story of the annex started when the outside light at the front door of the town house at Nesodden, Oslo, broke some while ago - a new lamp was necessary! After discussions, two new programs was linked to the need for a new lamp: a storage and a studio. The result is a new small building that consists of 1) a studio space, 2) an LED bulb, and 3) a translucent west wall with a 9 m2 channel...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users