JF Residences

Doha / Qatar / 2011

0
0 Love 472 Visits Published

The new housing complex site is located on an island in the middle of the West Bay Lagoon of Doha for 3 siblings and their families. The overall scheme is about creating 3 new volumes combining contemporary design with traditional materials and details. The 3 houses are customised for each family but thinking as one whole idea for the group. 


The site is divided in three main areas that establish a hierarchy of privacy. The first, the common or multipurpose area includes the entrance of the houses and a place for gathering and sport activities. 


The second zone is the residential area, for only private use of the families. In the third, the gardens, the families share some facilities like an outdoor gym and spa.


The facades are made of concrete with different openings according to orientation and program. Wood panels are used in the service areas. All the interiors are connected to the garden through the daytime areas and the rooms are shaded and protected while having panorama to the Lagoon.


 


[ES]


El nuevo complejo de viviendas está ubicado en una isla en medio de la Laguna West Bay de Doha. El esquema general crea 3 volúmenes, uno para cada familia, que combinan diseño contemporáneo con materiales y detalles tradicionales. Desde esta idea de conjunto, las residencias se personalizan para cada unidad.


La parcela se divide en tres áreas principales que establecen una jerarquía de privacidad. En primer lugar, la zona común o de usos múltiples incluye la entrada de las casas y un lugar para las actividades de reunión y deportivas. La segunda zona es la residencial, sólo para uso privado de cada familia. En la tercera, los jardines, las familias comparten algunas instalaciones como un gimnasio al aire libre y un spa.


Las fachadas son de hormigón con diferentes aperturas de acuerdo a la orientación y al programa. En las áreas de servicio se utilizan paneles de madera. Todos los interiores están conectados al jardín a través de las zonas de día; las habitaciones quedan sombreadas y protegidas disfrutando de vistas a la laguna.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The new housing complex site is located on an island in the middle of the West Bay Lagoon of Doha for 3 siblings and their families. The overall scheme is about creating 3 new volumes combining contemporary design with traditional materials and details. The 3 houses are customised for each family but thinking as one whole idea for the group.  The site is divided in three main areas that establish a hierarchy of privacy. The first, the common or multipurpose area includes the entrance of...

    Project details
    • Year 2011
    • Status Unrealised proposals
    • Type Multi-family residence
    Archilovers On Instagram