The Soft Dome

National Museum of Singapore 2017 Singapore / Singapore / 2017

47
47 Love 5,201 Visits Published

The Soft Dome is an installation designed for the National Museum of Singapore. It takes place in the Rotunda space of the Museum, for the Children’s Season around the theme «connections» during June and July 2017.
Children’s Season Singapore (CSS) 2017 is an annual festival organised for children aged 3 to 12 years and their families during the May/June school holiday period. CSS 2017 marks the 10th edition of the annual festival that has been very popular with young families.
CSS 2017 aims to make heritage content more accessible for families and young audience at the museum and to encourage familial and inter-generational bonding. It seeks to feature interactive exhibitions and installations in collaboration with local and overseas artists...


The Rotunda of the National Museum of Singapore is a singular space.
Its brightness within a circular and permeable plan extruded vertically until the dome, as well as the arcs that surround it evoking their architectural heritage, give the visitor the feeling of being at the heart of the museum. The eye wants to rise...
We propose an inverted dome.
The aim is to connect adults and the children with the architecture that surrounds them. We want the visitors to feel the heritage of the museum by its architectural codes, being in an inverted dome - an immersive and hemispheric installation, as a mirror of the dome above them. We propose to play with the architectural codes of the place in a contemporary way reversing the cupola.
First, one comes into the space and see that a strange protrusion is filling the whole Rotunda, almost oppresive... if it were not transparent!
After turning around it guided by curiosity, he can find an entry and finally appreciate the entirety of the free vertical space. Once inside, his feeling of the circularity and monumentality of the Rotunda is increased... Now that he feels confortable, he can enjoy the view and a playful experience to remember...


The material used is 5mm Polypropylene knotless netting. With a mesh size of 45 x 45mm in a black color.
About 200m² of seamed net were shiped to the museum before being tensed and installed on site. The installation took 5 days with YokYok and the museum team.
YokYok would like to thank: Hwei Lian, Vivian, Jermaine, Hwei, Christiane, Simone, Liu Hongwei, Shi Jun Zhao, Zheng Kai Cheng, Wang Yi Qiang, Shao chun Li, Zhou Lei, Yang Hao, Tan Swee Yoke, Charles Arnal and Louis du ruffo bonneval.

47 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Soft Dome is an installation designed for the National Museum of Singapore. It takes place in the Rotunda space of the Museum, for the Children’s Season around the theme «connections» during June and July 2017.Children’s Season Singapore (CSS) 2017 is an annual festival organised for children aged 3 to 12 years and their families during the May/June school holiday period. CSS 2017 marks the 10th edition of the annual festival that has been very popular with young...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client National Museum of Singapore
    • Status Completed works
    • Type Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users