MS Apartment

Renewal and custom-made furniture Monza / Italy

0
0 Love 467 Visits Published

The redesign of an elegant apartment pays attention to the particular characteristics of the architectural shell, a tower block of the 70s. The new layout improves the quality of the space by making the most of the considerable floor depth of the building.
The main rooms were arranged around an "office", a central place that filters and connects the different functions of the home. The office is both a living space and passage that does not define a predefined functional type. It is the visual and functional extension of the living room and kitchen. The surface of the office is not limited by walls but by the furnishings and the glass wall, to allow natural light to enter and visually connect the opposite sides of the home.
Many functions have been simply placed side by side and superimposed, not only for a more intense use of the surface, but above all to favor the global perception of space extension, ideally even beyond the limits of the building envelope, towards the external landscape. Nevertheless, the idea of ​​erasing the limits of different rooms, as commonly happens in lofts, has been discarded to obtain more comfortable areasas wella s a fluid space. The geometry of the plan suggests connections without building wall partitions.
The linear design of the furnishings underlies a sense of equilibrium and relax; simplicity is the tool, not the end.


Elegante appartamento ripensato con attenzione alle particolari caratteristiche dell’involucro architettonico, un condominio a torre degli anni '70. La nuova planimetria migliora la vivibilità dell’abitazione sfruttando al meglio la notevole profondità del corpo di fabbrica. Gli ambienti principali sono stati disposti attorno ad un “office” centrale, luogo di filtro e di connessione delle diverse zone della casa. L’office è contemporaneamente uno spazio di vita e di passaggio che non definisce una tipologia funzionale predefinita. E’ l’estensione visiva e funzionale del soggiorno e della cucina. La superficie dell’office non è circoscritta da muri ma dagli arredi e dalla parete vetrata, per lasciare entrare la luce naturale e mettere in collegamento visivo gli opposti affacci dell’abitazione.
Molte funzioni sono state semplicemente affiancate e sovrapposte, non solo per un impiego più intenso della superficie, ma soprattutto per favorire la percezione globale dello spazio in tutta la sua estensione, idealmente anche oltre i limiti dell’involucro edilizio, verso il paesaggio esterno. Al tempo stesso, l’ipotesi di annullare del tutto la separazione dei diversi ambienti, come avviene nei loft, è stata scartata per ottenere delle zone più confortevoli in uno spazio fluido. La geometria della pianta suggerisce i percorsi senza ricorrere a partizioni chiuse. Il disegno lineare degli arredi sottende la ricerca di un senso di equilibrio e di serenità, di cui la semplicità rappresenta lo strumento, non il fine.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The redesign of an elegant apartment pays attention to the particular characteristics of the architectural shell, a tower block of the 70s. The new layout improves the quality of the space by making the most of the considerable floor depth of the building. The main rooms were arranged around an "office", a central place that filters and connects the different functions of the home. The office is both a living space and passage that does not define a predefined functional type. It is the visual...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Lighting Design
    Archilovers On Instagram