HOUSE IN HORTA DO VALE

Odeceixe / Portugal / 2017

4
4 Love 835 Visits Published

The summer house is located in Odeceixe, on a steep slope between two streets. It consists of two blocks, strategically placed to embrace the surrounding neighbourhood in a conciliatory gesture. The blocks are unaligned in accordance with the vocation of the place and the ancestral logic of occupation in this town. Like two revelation boxes, they form a zigzag on the outside, with two staircases linking three uncovered spaces on different levels. The lower one leads to the entrance hall and a visitor’s room, while the other on an intermediate level gives onto the living area (kitchen, sitting-room, main bedroom) and a fountain. The outside spaces are not mere scenery but a dynamic force that organises the whole, forming a continuous space that extends inside the compartments – hollows dug into the monolithic surfaces, marking familiar rites.

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The summer house is located in Odeceixe, on a steep slope between two streets. It consists of two blocks, strategically placed to embrace the surrounding neighbourhood in a conciliatory gesture. The blocks are unaligned in accordance with the vocation of the place and the ancestral logic of occupation in this town. Like two revelation boxes, they form a zigzag on the outside, with two staircases linking three uncovered spaces on different levels. The lower one leads to the entrance hall and a...

    Project details
    • Year 2017
    • Status Current works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users