Apartment AB

Vienna / Austria / 2016

55
55 Love 5,965 Visits Published

The apartment, situated in Vienna’s 8th district, is the new home of a couple who lives and breathes urban life. The early twentieth-century building with high ceilings and spacious rooms was more than appropriate to host a contemporary, bright and lofty apartment. By demolishing two partition walls, the apartment became more spacious and was given new perspectives and connections. The renovation restored the original layout of a classic bourgeois apartment: the living area is facing the busy street while the bedrooms are oriented towards the quiet courtyard.


By removing a partition wall, a single, central space has been created alongside the street-facing façade. The central element of the space is a long counter serving as a kitchen, a work surface and a bench at the same time. This is the place to cook, eat, read and write, but first and foremost, it is a place to gather and meet. The enlarged room functions as apartment’s public space. The long table can host lunches, work-related meetings or both at once.


The intimate side of the apartment – a library with a desk and a couch and a bedroom in velvety blue tones – is separated from other spaces by a walk in closet.


The character of the apartment and its owners is expressed in the spacious entry hall. The bikes hung on its walls have a special meaning for the owners – they are not only their primary means of transportation but an expression of urban freedom.

55 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The apartment, situated in Vienna’s 8th district, is the new home of a couple who lives and breathes urban life. The early twentieth-century building with high ceilings and spacious rooms was more than appropriate to host a contemporary, bright and lofty apartment. By demolishing two partition walls, the apartment became more spacious and was given new perspectives and connections. The renovation restored the original layout of a classic bourgeois apartment: the living area is facing the...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 55 users