M2B Studio - Casa SR

Renovation of an apartment Cagliari / Italy / 2016

5
5 Love 1,269 Visits Published

Renovation of an apartment in Cagliari.



The starting concept included a living/dining room in continuity with the entry and the kitchen therefore the entrance is a junction between the living area's main activities. The different heights obtained through the use of a false ceilings allow to earn intimacy in the smaller area and to make more spacious the living room and the kitchen; relational spaces are enlarged and embellished by the brightness of the surrounding exteriors.


The apartment's finishes have natural oak as characteristic material: the oak is used for wood flooring and custom designed furniture for living room, kitchen and bathrooms. The kitchen floor is composed by cement tiles in three different colors - blue, maccam and liquorice - obtaining at the same time a vintage and contemporary feel.

·


Progetto di ristrutturazione interna di un appartamento in un zona residenziale di Cagliari. Progetto architettonico e d'interni.

Dalla relazione di progetto di M2B Studio: Il concept dal quale è nato l'intervento di ristrutturazione prevedeva un'area soggiorno/sala da pranzo che rimanesse in continuità con l'ingresso dell'appartamento e la cucina. L'ingresso riveste quindi il ruolo di snodo tra le due attività principali della zona giorno di questo appartamento. Le diverse altezze ricavate attraverso l'utilizzo di controsoffitti in cartongesso permettono di ottenere delle condizioni di "compressione" e intimità nelle zone con superficie più ridotta. Tale compressione risulta funzionale alla successiva apertura verso gli spazi di relazione (soggiorno e cucina) dilatati e impreziositi dalla luminosità degli esterni circostanti. Le finiture dell'appartamento hanno come materiale fondamentale e caratterizzante il rovere naturale, utilizzato sia per il parquet in listoni che per i mobili progettati su misura del soggiorno, della cucina e dei due bagni. La cucina infine vede l'utilizzo delle cementine in tre diversi colori (turchino, maccam e liquirizia) alla ricerca di un'atmosfera vintage e al tempo stesso contemporanea.


·


Progetto architettonico, esecutivo e Direzione Lavori: M2Bstudio


Impresa esecutrice: AIFOS ING srl
Studio illuminotecnico: Ing. Claudia Lecis
Infissi interni: Phiporte
Finestre e portefinestre: Venster Infissi di Gianni Verona
Mobili e opere in legno: Mameli Falegnami srl
Forniture: Edilcasa s.n.c

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Renovation of an apartment in Cagliari. The starting concept included a living/dining room in continuity with the entry and the kitchen therefore the entrance is a junction between the living area's main activities. The different heights obtained through the use of a false ceilings allow to earn intimacy in the smaller area and to make more spacious the living room and the kitchen; relational spaces are enlarged and embellished by the brightness of the surrounding exteriors. The apartment's...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users