Reynard/Rossi-Udry House

Ormône / Switzerland / 2016

43
43 Love 2,534 Visits Published

situated in the old village of ormône, this house was built in 1860, and then altered over the years. it stands in the middle of an area of the village that has tremendous character, and consists of a masonry base of natural stone whose upstream part rises up to form the backbone of the building and whose downstream part is surmounted by a timber structure.


the timber part is simply raised. the masonry part is altered. this stone spine, which links the whole project together, is extruded in a kind of "chimney" to the east and extends to the north to form an annexe.


the rustic simplicity of this building is accentuated by the treatment of the outer walls, which are given unity by a coating of simple render, applied both to stones from which render had been removed so they could be re-pointed in a style similar to traditional "pietra rasa" plasterwork, and also to the new parts constructed in concrete.


the large areas of glazing flush with the exterior further accentuate its mineral appearance, emphasising its carefully-smoothed lines, while orienting the spaces towards chosen views: the rhône valley to the east, savièse to the north, the mountains of val d’hérens to the south and the garden to the west.


in the northern part, the spaces are structured by two partial floor slabs, which open onto circulation and living spaces and allow visual relationships between the occupants of the different levels, the children on the first floor and their parents in the eaves. The character of the house's exterior is echoed in its interior by the use of a mineral coating on the walls, and by the use of exposed concrete slabs for the floor.


in the southern part, set behind timber walls, the bedrooms are covered with larch panelling, producing a contrast with the rest of the project.


This timeless contrast between mineral and the wooden elements, established when the house was first built, is thus retained and reappropriated, providing consistency with the original structure.


civil engineering:
alpatec sa, martigny


[FR]


située dans le vieux village d’ormône, cette maison a été construite en 1860, puis transformée au fil du temps. dressée au milieu d’une zone de village à fort caractère, elle est composée d’un socle en maçonnerie de pierre naturelle qui s’élève dans sa partie amont pour former son dos et est surmontée dans sa partie avale d’un corps en madriers.


la partie madrier est simplement surélevée. la partie maçonnerie, elle, est modifiée. cette colonne vertébrale minérale, articulant l’ensemble du projet, s’extrude en une sorte de ‘’cheminée’’ à l’est et déploie une annexe au nord.


le caractère rural, brut de cette bâtisse est accentué par le traitement des façades, unifiées par un crépi rustique, appliqué à la fois sur les pierres préalablement dénudées pour en recouvrir les joints, à la manière du ‘’pietra rasa’’ d’antan et sur les nouvelles parties construites en béton.


les grands vitrages affleurés à l’extérieur accentuent encore sa physionomie de masse minérale, soulignant sa forme lisse travaillée, tout en orientant les espaces sur des points de vue choisis, la vallée du rhône à l’est, savièse au nord, les montagnes du val d’hérens au sud et le jardin à l’ouest.


dans la partie nord, deux dalles découpées, structurant les espaces, s’ouvrent sur les lieux de circulation et de vie, permettant des relations visuelles entre les occupants des différents niveaux, les enfants à l’étage, et les parents dans les combles. l’âme extérieure de la maison est traduite à l’intérieur par l’utilisation d’un enduit minéral sur les parois, et de dalles en béton apparent au sol.


dans la partie sud, abrités par les parois en madrier, les espaces de nuit sont traités en panneaux de mélèze, provoquant le contraste, avec le reste du projet.


cette dualité intemporelle, instaurée à la construction entre le minéral et le bois est alors conservée, réappropriée, restant alors en totale cohérence avec le bâtiment d’autrefois.


[DE]


dieses in den historischen dorf ormône gelegene haus wurde im jahr 1860 erbaut, dann im laufe der zeit umgebaut. das inmitten eines charaktervollen dorfbereichs gelegene haus besteht aus einem sockel aus naturstein-mauerwerk, das bergseitig auf der ganzen höhe die hintere fassade bildet und auf der talseite von einem baukörper aus holzständerwerk überragt wird.


der teil aus holzständerwerk bildet eine einfache überbauung. der aus mauerwerk bestehende teil wird abgeändert. dieses mineralische rückgrat, welches das gesamte projekt verbindet, ragt in osten in einer art „kamin“ heraus und geht im norden in einen anbau über.


der ländliche, rustikale charakter dieses bauwerks wird durch die behandlung der fassaden verstärkt, die durch einen rustikalen rauputz vereinheitlicht wurden. hierfür wurde der putz auf den zuvor freigelegten steinen aufgebracht, um die fugen nach art der historischen technik der „pietra rasa“ zu verputzen, und ebenso auf den neuen, aus beton gebauten teilen verwendet.


die grossen glasflächen, die zur aussenfassade bündig sind, verstärken noch seinen mineralischen charakter, wobei sie seine glatte, sorgfältig bearbeitete form unterstreichen und zugleich die räume auf ausgewählte aussichtspunkte hin orientieren: das rhonetal im osten, savièse im norden, die berge des val d’hérens im süden und den garten im westen.


im nordteil öffnen sich zwei ausgeschnittene platten, die die räume untergliedern, zu den zugangswegen und wohnbereichen und ermöglichen visuelle beziehungen zwischen den bewohnern der verschiedenen stockwerke, den kindern im ersten stock und den eltern im dachgeschoss. der äussere charakter des hauses spiegelt sich im inneren durch die verwendung eines mineralischen putzes an den wänden und von sichtbetonplatten auf dem boden wider.


im südteil, der von den holzständerwänden geschützt ist, sind die schlafbereiche mit einer lärchenholzverkleidung versehen, was einen Kontrast zu dem restlichen projekt erzeugt.


diese zeitlose dualität, die beim bau des hauses zwischen den mineralischen und den holzelementen eingeführt wurde, bleibt dadurch erhalten und wird zugleich neu interpretiert, wodurch die kontinuität zu dem historischen gebäude nahtlos erhalten bleibt.

43 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    situated in the old village of ormône, this house was built in 1860, and then altered over the years. it stands in the middle of an area of the village that has tremendous character, and consists of a masonry base of natural stone whose upstream part rises up to form the backbone of the building and whose downstream part is surmounted by a timber structure. the timber part is simply raised. the masonry part is altered. this stone spine, which links the whole project together, is extruded...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 43 users