Praz-de-fort

Praz-de-Fort / Switzerland / 2016

43
43 Love 2,914 Visits Published

civil engineering: alpatec sa, martigny


heating engineering: tecsa sa, conthey


built in the second half of the 19th century, the barn was originally situated at the entrance to the village of praz-de-fort in the val d'entremont, and had been abandoned. as part of the conversion process, it was first dismantled and then rebuilt a few kilometres further into the valley, at saleinaz.


a new independent structure and an internal skin were constructed inside the envelope formed by the old barn. this separation from the external structure enabled a rich spatial mix to be created via open half-storeys communicating with one another. the dwelling was therefore treated as a single open and continuous space, organised via the differences in level. the bedroom and office, which are the most private spaces, were created in the upper part of the barn, above the living areas and the kitchen.


as the only existent openings were doors that gave access to the different balconies, these were retained and glazed. the number of additional new openings was minimised, to avoid detracting from the character of the barn while making it more comfortable. the new openings were positioned in such a way as to create a relationship either with the natural surroundings outside or with the original envelope, depending on the position.


the external bands formed by the existent ruchines (wheat-drying galleries) have been made slightly more dense with a view to making the outer walls more homogeneous and keeping the barn closer to its original appearance, as well as offering an intimacy for the users of the internal spaces.


the base, which has been reconstructed in exposed concrete, recalls the stone used for the original base. this new base is connected to the barn by a band of glazing which is set back from the external wall so as to make it inconspicuous. this band of glazing enables natural light to reach the areas situated in the base.


the new internal skin of the barn consists of oak panels, with the spaces in the base providing a contrast through the use of materials that recall the external stone.


[FR]


la grange construite dans la deuxième partie du XIXe siècle était originellement située à l'entrée du village de praz-de-fort dans le val d'entremont, où elle était laissée à l'abandon. dans le cadre de sa transformation, elle a tout d’abord été démontée, puis remontée quelques kilomètres plus loin dans la vallée, à saleinaz.


à l'intérieur de l’enveloppe que constitue l'ancienne grange, une nouvelle structure indépendante et une peau intérieure est constituée. ce détachement de la structure permet une spatialité riche mise en place grâce à des demi-niveaux ouverts mis en relation les uns aux autres. ainsi, l'habitation est traitée comme un seul espace ouvert et continu, hiérarchisé par des différences de niveaux. les programmes de la chambre et du bureau qui sont les plus intimes sont placés dans la partie supérieure de la grange et surplombent les espaces du séjour et de la cuisine.


comme les seules ouvertures existantes étaient les portes permettant l'accès aux différents balcons, elles sont conservées et vitrées. en plus de celles-ci, le nombre de nouvelles ouvertures a été tenu au minimum afin de ne pas dénaturer la grange tout en offrant un confort supplémentaire. les nouvelles ouvertures ont été placées afin d'offrir des relations soit avec le contexte naturel environnant, soit avec l'enveloppe originelle suivant les situations.


le bardage extérieur formé par les ruchines existantes a été légèrement densifié dans l’idée d’obtenir des façades plus homogènes et proches de l’aspect historique de la grange et de laisser un certaine intimité aux utilisateurs des espaces intérieurs.


le socle qui a été reconstruit en béton brut apparent rappelle la minéralité du socle original. ce nouveau socle est lié à la grange par un bandeau vitré placé en retrait de la façade afin de minimiser sa présence. ce bandeau vitré permet d’offrir de la lumière naturelle aux espaces se trouvant dans le socle.


la nouvelle peau intérieure de la grange est traitée de façon homogène et est composée de panneaux de chêne, alors que les espaces dans le socle contrastent en étant traités avec des matériaux rappelant la minéralité extérieure.


[DE]


die in der zweiten hälfte des 19. jh. erbaute scheune stand ursprünglich in einem verwahrlosten Zustand am ortseingang des dorfes praz-de-fort im val d'entremont. im rahmen ihres umbaus wurde sie zuerst abgebaut und dann einige kilometer weiter im tal, in saleinaz, wieder aufgebaut.


im inneren der gebäudehülle, die aus der alten scheune besteht, wurden eine neue, unabhängige struktur und eine innenhaut angelegt. diese getrennte struktur ermöglicht ein reichhaltiges raumgefühl, das durch offene halbgeschosse geschaffen wird, welche zueinander in beziehung gesetzt werden. dadurch wird die wohnung wie ein einziger offener raum behandelt, der durch höhenunterschiede hierarchisiert wird. das schlafzimmer und das büro, die intimsten bereiche, wurden im oberen teil der scheune angesiedelt und erheben sich über den bereichen des wohnzimmers und der küche.   


da die einzigen schon vorhandenen wandöffnungen die türen waren, die den zugang zu den verschiedenen balkonen ermöglichten, wurden diese beibehalten und verglast; neben diesen wurde die anzahl der neuen wandöffnungen so gering wie möglich gehalten, um den charakter der scheune zu erhalten und zugleich einen zusätzlichen komfort zu bieten. die neuen wandöffnungen wurden angelegt, um je nach lage beziehungen entweder zu der natürlichen umgebung oder zu der ursprünglichen gebäudehülle herzustellen.


die aus den bestehenden balustraden gebildete aussenverkleidung wurde leicht verdichtet, wobei die idee darin bestand, einheitlichere fassaden zu schaffen, die dem historischen aussehen der scheune näherkommen, und den nutzern der innenräume mehr intimität zu vermitteln.   


der sockel, der aus sichtbarem raubeton erstellt wurde, erinnert an den mineralischen charakter des ursprünglichen sockels. dieser neue sockel ist mit dem scheunen-element durch ein glasband verbunden, das etwas zurückgesetzt an der fassade angebracht wurde, um möglichst unauffällig zu wirken. dieses glasband lässt natürliches licht in die im sockel befindlichen bereiche eindringen.


die neue innenhaut der scheune besteht aus eichenholzplatten, während die bereiche im sockel mit materialien gestaltet wurden, die an den mineralischen charakter des aussenbereichs erinnern und so einen kontrast bilden.

43 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    civil engineering: alpatec sa, martigny heating engineering: tecsa sa, conthey built in the second half of the 19th century, the barn was originally situated at the entrance to the village of praz-de-fort in the val d'entremont, and had been abandoned. as part of the conversion process, it was first dismantled and then rebuilt a few kilometres further into the valley, at saleinaz. a new independent structure and an internal skin were constructed inside the envelope formed by the old barn....

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 43 users