White House

Tournai / Belgium / 2008

33
33 Love 3,626 Visits Published

ENG - This project was implemented in a former village school not far from Tournai (wallonie) close to the Belgian border. Classrooms partitions were removed in order to create intense light spaces. The garden with the pool replaced to the playground, the courtyard  became a covered terrace. This building from the 20’s was renovated and transformed to welcome a family. Interior designing rests on various concepts:


•        Highlighting the existing architecture and rough materials in some places, referring to the past.


•        Working on lighting to create an atmosphere


•        Working on indoor and outdoor spaces, creating perspectives and framing, elaborating symmetry and volumes proportions.


 


 


FR - Ce projet a pris place dans l’ancienne école d’un village proche de Tournai, en pays Wallon, à deux pas de la frontière Franco-belge. Les salles de classes ont été décloisonnées afin de créer des espaces immaculés et lumineux. Le jardin avec la piscine s’est substitué à la cour de récréation, le préau est devenu une terrasse couverte. Ce bâtiment des années vingt a été restauré et transformé afin d’accueillir une famille. Le travail d’architecture intérieure s’est appuyé sur plusieurs concepts :
- mise en valeur de l’architecture existante et des matériaux laissés bruts à certains endroits, en clin d’œil au passé du lieu;
- travail de la lumière comme structurante des espaces et créatrice d’ambiance;
- travail des axes par l’articulation des espaces intérieurs et extérieurs, la création de points de vue et de cadrages, le travail de symétrie et de proportion des volumes.

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - This project was implemented in a former village school not far from Tournai (wallonie) close to the Belgian border. Classrooms partitions were removed in order to create intense light spaces. The garden with the pool replaced to the playground, the courtyard  became a covered terrace. This building from the 20’s was renovated and transformed to welcome a family. Interior designing rests on various concepts: •        Highlighting the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users