Anatolia Tiles

Izmir / Turkey / 2017

0
0 Love 745 Visits Published

Anatolia Tiles is a Canadian Company who import seramic tiles they got produced in Europe and Turkey and sell them  in Canadian market.


Recently they decided to sell their products in the U.S. market as well, especially in southern part of U.S.A.As a reult of their strategical plans they decided to build a logistic center in Aliağa –İzmir/TURKEY as direct sea transport from south of Turkey to Southern U.S.A came out  to be  much cheaper than TIR transport .


The company has 10 similar logistic buildings in Canada, thus they are used to working with architects and they were in the expectation of a similar design approach in their new building as in their existing buildings.


While producing  solutions in the operational side, we made use of the clients referances in Canada as well.


Whereas on the office spaces the client had new requirements. Their priority was a spacious, joyfull and high quality work space.


Another important demand was the 800 sqm showroom  part with a 8 m ceiling height where design alternatives were to be studied.


In this part they  asked for showrooms and meeting and guest  rooms, a lounge and  also needed a  space which they can use as a residence  during their visits to Turkey.


We solved all these functions on the top floor. A private roof garden fort he residence part, gym and rooms with the comfort of a hotel room. On the other part they had private offices spaces where they can host their guests and they can also share the roof garden with the guests.


Big meeting rooms and a showroom are situated on the ground floor.A majestic staircase at the 3 storey high entrance hall welcomes the visitors.


On the 1st floor a cafe/restaurant serves to the Office part with its open terraces.


A tranparent facade was a requirement of the client both for operational ease and comfort, but  a an appropriate solution suitable with  the hot climate of the region was to be designed.


This led us to place the building in a refreshing and cooling water activitiy which  brought  the visual and the functional  solution together. The dynamic architecture which is created by  solids and voids, protrusions and recesssions derived from functional needs  on different floors also serves as part of the solution.


To take  all this dynamism under a mild and kind order and diciplin we tried to create a linear and slender architecture to in the overall geometry of the building. The translucent material of mesh on a steel  frame on the overall facade provied not only this unity but a protection for the building  from the movement of the sun on the horizontal and vertical planes .


At the courtyard which makes the entrance of the buildin and  where the protruding office part forms a deep overhang, this architectural element  lets the facade flow  to by creating certain visual perspectives and spatial  sensations.


A full glass facade was avoided at the showroom space which has a high ceeling , instead the 3 m high blind wall with light slots surrounding the showroom  scaled down  the space into  human scale  and provided the sense of  boundary between  the exterior and the interior.


The light slots on this blind wall helps keep the magestic effect of the high ceeling while reducing the scale down to human.


With with all these effects , the water meeting the curtaining mesh and the art objects   a pleasant  ambiance in the sense of an art gallery was attained both at the interior and the exterior space.


Terraces  beneath this mesh frame, met the statical needs and  served as smoking balconies for employees 


At the operational part of the building prefabricated heat insulation panels were used.


At the  75 m long facade of panels, deep  cervasses were formed at junctions  to  help the dance of light-shade to be felt.This helped to break the monotonity of a continuous facade. The same effect is used as a reminder in the form of light slots at the office facade.


At the operational part of the building a technical building includng Office, restaurant and technical spaces for blue collar workers was organised. A canopy  designed  with the  same mesh frame used on the facade was used as an architectural element connecting the two blocks  and at the same time to serve  as a sunshade for satff  vehicles.


Incoming and outgoing cargoes operations were seperated and  placed on two long facades and  large Truck roads were  provided on both sides for comfortable truck maneuver.


At the narrow facade on the Office side, a calm work space away from all this hectic operation was aimed to be created by  a good lanscape design. But  the staff can still check the operations visually from the protruding  structure at the office side.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Anatolia Tiles is a Canadian Company who import seramic tiles they got produced in Europe and Turkey and sell them  in Canadian market. Recently they decided to sell their products in the U.S. market as well, especially in southern part of U.S.A.As a reult of their strategical plans they decided to build a logistic center in Aliağa –İzmir/TURKEY as direct sea transport from south of Turkey to Southern U.S.A came out  to be  much cheaper than TIR transport . The company...

    Project details
    • Year 2017
    • Type Office Buildings / Factories
    Archilovers On Instagram