Competition project - Reconstruction of the Puppet Theatre "PINOKIO"

Belgrade / Serbia / 2016

1
1 Love 915 Visits Published

1.  УВОД 


Објекат позоришта „Пинокио“ је слободностојећи, спратности П+1,  лоциран на северо - западном делу блока IV у Новом Београду. Блок је оивичен Булеваром Михаила Пупина и улицама Гоце Делчевом и Палмира Тољатија.  Главни улаз за гледаоце је са приступног платоа (кота 77.60), оријентисан ка робној кући Стари Меркатор (јужно). Помоћни, евакуациони излази су постављени на бочним странама објекта тј. ка Булевару Михаила Пупина (западно) и ка платоу и хотелу Путник (источно).


Улаз за уношење декора и реквизита је такође постављен бочно, ка Булевару Михаила Пупина.                                                                                                                                 Основни критеријум за преуређење екстеријера позоришта лутака „Пинокио“ у        Новом Београду су:


 ·         Поштовање изворне архитектуре постојећег објекта


·         Обезбеђење препознатљивости објекта према намени за коју се користи


·         Атрактивност ликовног израза


·         Функционалност и јасни токови кретања


·         Променљивост - флексибилност


·         Рационалност


 2.  КОНЦЕПТ  РЕШЕЊА


Концепт преуређења екстеријера заснива се на стварању новог визуелног репера „оживљавањем“ постојеће фасаде позоришта и преобликовањем и реконструкцијом платоа, у складу са функцијом објекта.


2.1 Преуређење фасаде


Преуређење фасаде највећим делом се односи на ликовно формирање „живе“ фасаде, сходно намени објекта, чиме се добија нови просторни перформанс.              Основни колорит фасаде објекта је бело-сиви са топлим тоновима на муралима, који су на одређеним зидним површинама. Мурал на зиду спрата ка улици Булревар Михаила Пупина (западна фасада) је са мотивима маски у топлим тоновима на светло сивој позадини . Остали мурали су са мотивима луткарских фигура, стављени ради постизања „динамичности“ фасаде и „препознатљивости места“ . Цилиндричне фасадне форме са канелурама су аутентични елементи фасаде, који се као такви наглашавају колоритом у светлијем сивкастом тону  са белим хоризонталним спојницама – разделницама .


Уређењем фасаде предвиђена је и замена улазног портала, као и фасадних портала у приземљу према улици  Михаила Пупина. Улазни портал се наглашава модерним улазом са  сензорским вратима са обе стране, и средишњим рекламним монитором за потребе приказа програма представа и сл. Изнад улазног портала је просторни натпис назива објекта.Назив објекта у виду натписа је присутан и на горњем делу фасаде диспониране ка улици Гоце Делчева , као и на фасди ка улици Михаила Пупина, које су фреквентне и процењене за приступе потенционалних корисника.


 2.1 Преуређење платоа


Преуређење платоа је предвиђено у виду сређивања подних облога  и прилаза, увођењем одговарајућих елемената екстеријера и мобилијара.


 Концепт преуређења платоа је заснован на формирању препознатљивог просторног израза који указује на намену објекта, са циљем да исти буде функционалан и интересантан за кориснике простора. Основна идеја је била да се просторним облицима и фигурама експлицитно укаже на намену објекта. На постаментима ка улуци Михаила Пупина су две фигуре из најпопуларнијих позоришних представа (приказане као симулација), или само једна Max Metalik aко је то жеља инвеститора, изведене у жичаној или пуној форми (од лаких материјала ливених у калупима). На исти начин би се урадиле и фигуре на платоу испред главног улаза, као елементи који привлаче дечију пажњу и развијају њихову машту. 


Реконструкција платоа обухвата замену подних облога, којих има три врсте : архибет вибро пресоване бетонске плоче – свтлији и тамнији сиви тон (еколошки производ) и застор од штампаног бетона са концентричним кружним мотивима испред главног улаза у објекат. Како би се разбила једноличност површине, на одређеним позицијама концентричних кругова била би травната кружна површина, која би се користила за постављање експоната (лутке у простору), седење и места разних дешавања . 


Као специфичан елемент мобилијара су покретне полукружне клупе за седење, чији се радијус поклапа са радијусом штампаних форми на подној подлози и даје могућност интересантних просторних композиција . Тиме је омогућено преобликовање форми у зависности од потреба и програма позоришта (например-формирање кружног седења за представе на отвореном и сл.


Простор иза објекта, према згради хотела „Путник“, је поплочана пешачка комуникација,на којој су елементи за седење сложени у форму просторне спирале – функционални и естетски елемент. До наведене пешачке комуникације, на косој травнатој површини, су постављени у основи конусни дрвени елементи који формирају интересантну форму вишефункционалне намене – играње, седење, скулптура у простору и сл.


Веома битном интервенцијом се сматра правилно постављање рампи за лица са инвалидитетом, ради комплетног обезбеђења функционалноси платоа и јасних токова кретања. Стога се преуређује горња рампа – до главног улаза.  Уместо две постојеће рампе за савладавање два нивоа, уводи се нова рампа угаоне форме (као што је и приступна доња рампа са тротоара) на нивоу -1.50 м, у правцу кретања доње рампе.


Амбијент                                                                                                                                      Како би се добила јединствена просторна целина предвиђено је постављање осликаног платна, или неког другог лаког материјала за монтажу, а у зависности од процене може бити и мурал на фасади објекта хотела „Путник“ и на фасадним сегментима објекта робне куће „Стари Меркатор“, на страни ка позоришту, чиме се добија живописнији изглед постојећег једноличног амбијента.


 3.   ЗАКЉУЧАК


Решењем преуређења екстеријера позоришта лутака  „Пинокио“ у Новом Београду формирана је нова просторна слика која може имати важну улогу у контексту места. Сама предметна локација постаје активан део савременог урбаног живота, градска позорница, архитектонски мотив, комерцијални производ и бренд, а истовремено и покретач нових културних дешавања.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    1.  УВОД  Објекат позоришта „Пинокио“ је слободностојећи, спратности П+1,  лоциран на северо - западном делу блока IV у Новом Београду. Блок је оивичен Булеваром Михаила Пупина и улицама Гоце Делчевом и Палмира Тољатија.  Главни улаз за гледаоце је са приступног платоа (кота 77.60), оријентисан ка робној кући Стари Меркатор (јужно). Помоћни, евакуациони излази су постављени на бочним странама објекта тј. ка Булевару Михаила Пупина (западно) и ка платоу и хотелу...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users