Kingsway Gardens Apartment

apartment renovation West Perth / Australia / 2016

1
1 Love 326 Visits Published

We were delighted to breathe new life into the beautifully angular structure of this apartment in the Kingsway Gardens complex built by the Bond Corporation in 1967.


A clean and crisp white base to the colour palette helps bounce light around the modest volume. New timber look vinyl flooring throughout is practical, low maintenance and minimises acoustic transfer to the apartment below. Full height smoked mirrors contribute to a sensation of a more generous space with black frames and black fixtures adding highlights of contrast.


The cabinetwork design was imperative in creating functional spaces with ample storage to achieve clean lines whilst also introducing splashes of soft colour to evoke a sense of tranquility in this high density setting. Forms were elevated off the ground to reduce the perceived weight of the built-in elements. The slender floating bench to the main open plan area conceals electrical and communications points whilst providing storage and also acting as a bench seat. A corresponding bulkhead conceals plumbing to the new air-conditioning unit whilst housing lighting that washes down the wall.


Structurally, the original balcony was reinstated and the connection between the kitchen and open plan area was heightened through the expansion of an existing opening. The kitchen bench extends through this opening to create a breakfast bar with a radiused edge to harbour the flow of movement from the hall to the balcony.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We were delighted to breathe new life into the beautifully angular structure of this apartment in the Kingsway Gardens complex built by the Bond Corporation in 1967. A clean and crisp white base to the colour palette helps bounce light around the modest volume. New timber look vinyl flooring throughout is practical, low maintenance and minimises acoustic transfer to the apartment below. Full height smoked mirrors contribute to a sensation of a more generous space with black frames and black...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2016
    • Main structure Mixed structure
    • Contractor Ballpoint Construction Group
    • Cost 135,000
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Refurbishment of apartments
    Lovers 1 users