Information Point in Glorias Square

A Scaffolding System for a Temporary Facility Barcelona / Spain / 2015

21
21 Love 2,769 Visits Published

In response to both the temporality of the facility and the context where is located, Peris+Toral stands up for a detachable and reusable construction that minimizes the trace on the territory: a scaffolding system as structure and formal solution of the project. This temporary facility built a year ago by the Catalan practice Peris+Toral, is part of the provisional urbanization of the Glòries Square in Barcelona. With this project, the studio reasserts a new way of working and enhances its search for new solutions and constructive processes.


The facility is thought to be an information point, an exhibition area about the proposed project of the square and rental point of electric bicycles. Is located in a crossroads of pedestrian circulations; which crosses the square towards the sea-mountain and another which transversely connects the two nearby facilities: nursery oaks and the new pergola. In its temporary condition, the construction is subtly integrated into the transformational environment of Glòries Square. Its linear shape, materials and its structural system highlight both their ephemeral character and the idea of permeability. Along these lines, scaffolding acts as a support of the three envelopes necessary to provide habitability to the construction: an impermeable and translucent polycarbonate skin, a shade mesh and a metal mesh as a protection. The areas which host the internal program and services are solved by two structural prefabricated modules of site hut, whereas wood on the pavement and on the transverse thresholds provide warmer areas in the facility.


[ES]
En respuesta tanto a la temporalidad del equipamiento como al contexto en el que se ubica, Peris+Toral apuesta por una construcción desmontable y reutilizable, que minimice su huella en el territorio: un sistema de andamiaje como estructura y solución formal del proyecto. El equipamiento temporal, construido hace un año por el despacho catalán Peris+Toral, forma parte de la urbanización provisional de la plaza de las Glorias de Barcelona. Con este proyecto, el despacho se reafirma en una nueva manera de hacer y refuerza su búsqueda de nuevas soluciones y procesos constructivos.


El equipamiento, destinado a punto de información, zona de exposiciones sobre el proyecto de las obras en la plaza y punto de alquiler de bicicletas eléctricas, se sitúa en una encrucijada de circulaciones peatonales; la que atraviesa la plaza dirección mar-montaña y otra que conecta transversalmente con los dos equipamientos vecinos: el vivero de encinas y la nueva pérgola. En su condición de temporal, la construcción se integra sutilmente en el entorno de transformación de la plaza de Las Glorias. Su forma lineal, su materialidad y su sistema estructural refuerzan tanto su carácter efímero como la idea de permeabilidad que persigue. En este sentido, el andamio actúa como soporte de las tres envolventes necesarias para dotar de habitabilidad a la construcción: una piel impermeable y translúcida de policarbonato, una malla de sombreo y una malla metálica de protección. Las zonas que acogen el programa interior y los servicios se resuelven mediante dos módulos de estructura prefabricada de caseta de obra. Mientras que, la madera del pavimento y de los umbrales transversales dotan al equipamiento de espacios más cálidos.

21 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In response to both the temporality of the facility and the context where is located, Peris+Toral stands up for a detachable and reusable construction that minimizes the trace on the territory: a scaffolding system as structure and formal solution of the project. This temporary facility built a year ago by the Catalan practice Peris+Toral, is part of the provisional urbanization of the Glòries Square in Barcelona. With this project, the studio reasserts a...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client BIM/SA
    • Contractor BENITO ARNO E HIJOS
    • Status Completed works
    • Type Pavilions
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users