HOUSE OF MIRRORS

Barcelona / Spain / 2016

80
80 Love 9,112 Visits Published

Dwelling in Barcelona’s Plaça Catalunya


The projects we have done so far have had very centric locations within the city of Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Poble Nou… This time, however, it was at the centre of it all. Located in Plaça Catalunya, the first thing we did was to look out from the generous balcony doors to the urban sights outside, from a very privileged location on one of the building’s top floors. It was then that we knew that the day zones were to be located towards these valuable openings to the city’s frenetic rhythm.


The customer, amazed by Barcelona’s centre, had a very clear distribution in mind. He wanted a spacious dwelling for him as the main occupant during his occasional visits to the city and for hosting his guests. The kitchen had to be at the centre of it all, serving as a meeting point- more of a gastro bar than a family kitchen. It also had to be complemented by wine cellar for more than 600 bottles.


The intervention began by allocating the living room on the outermost space, between the facade and first load-bearing wall, and we blended it with the next space towards the interior. These two spaces were originally separated by a load-bearing wall, which we partially brought down to create two large openings that help bring together both spaces. All of the daytime activities occur on 61 m2 out of the total 118 m2, leaving the rest of the rooms to be adjacent to the building’s two patios. The main bedroom, with an in-suite bath, is close to the entry and opens to the more intimate patio. The bathtub and vanity blend with the bedroom and large closet separates it from the hallway. Further down the hall a guest bathroom was allocated with the guest bedroom just in front of it, which opens up to the building’s main staircase’s atrium. Adjacent to the guest bedroom and with direct access to the kitchen is the wine cellar, which includes a wooden wine rack and a wine cooler.


There was a great amount of windows for a distribution with such a small amount of rooms. The apartment has 10 openings to the exterior, including windows and balcony doors. To increase the presence of these openings and to multiply their presence we used mirrors to highlight the architecture of the beginning of the previous century. In the hallway, which has 3 generous windows overlooking the building’s atrium, we placed very large mirrored panels to multiply the views of these windows and to give the space a more diaphanous character. Such is the same with the remaining section of the load-bearing wall that was brought down, which disappears on single, vertical mirror. In this case, the mirror dissolves the wall, bringing the attention to the two balcony doors and allows the cook to control the shelves behind him while he entertain his guests.


The high ceilings allowed us to place horizontal windows that bring in light to the darkest areas of the apartment, making every space more airy without compromising privacy.


When it comes to materials, the project recuperated the original features, such as the vaulted, ceramic slabs and iron beams in the ceilings. The rest are noble materials (wood, granite, steel and glass), all in neutral tones with the exception of the granite used in the kitchen and bathrooms. The Stromboli granite adopts a strong role within the space with its dark, black setting for its golden streaks, which contrasts heavily to the light tones of the hexagonal hydraulic pavement, typical of the Eixample.


Contemporary and warm finishes highlight the original envelope, which is only altered to bring back a spirit more honest to the building’s tectonics and to allow it to evolve to today’s standard of comfort and living style.


[ES]


Los proyectos que hemos realizado hasta el momento suelen tener una ubicación céntrica en el plano de Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Poble Nou…Pero cuando fuimos a ver este piso situado justo en Plaça Catalunya, lo primero que hicimos fue asomarnos a sus generosas balconeras para ver el espacio urbano desde esta posición privilegiada en una cuarta planta de altura. Desde ese momento supimos que la zona de mayor actividad diurna de la vivienda tenía que volcarse hacia estos ventanales que se abren al ritmo frenético de la ciudad.


El cliente, enamorado del centro de Barcelona, tenía muy claro su programa funcional. Quería una vivienda espaciosa y sobre todo para él como principal usuario, pensada para pasar sus estancias ocasionales en la ciudad y para poder compartir comidas y cenas con sus invitados. Un input importante desde el principio fue el espacio de la cocina que debía ser protagonista y funcionar como punto de encuentro, asemejándose más a un gastrobar que a una cocina familiar. A su vez, ésta debía complementarse con una vinoteca con capacidad para más de 600 botellas.


Con estas premisas de partida, decidimos utilizar la crujía total de la vivienda en fachada para el salón y vincularlo con el espacio contiguo hacia el interior, en origen separado por un gran muro de carga, al que se le abrieron dos grandes huecos para favorecer la relación entre ambos espacios. Toda la actividad diurna transcurre en estos 61 m2 de los 118m2 totales, colocando el resto de piezas adyacentes a los dos patios de la finca. Situado cerca de la entrada y volcado al patio más íntimo, se encuentra el dormitorio principal con un baño en suite, en el que la bañera y el lavamanos son elementos que se funden con la habitación, y un armario-vestidor que funciona como separación entre dormitorio y pasillo. A continuación se sitúa un baño de cortesía que también será el correspondiente al dormitorio de invitados, situado enfrente de éste y volcado al patio de luces de la escalera. Justo contiguo al dormitorio secundario y con acceso desde la cocina, se encuentra la vinoteca, compuesta por un gran botellero de madera y un armario climatizado para vinos.


Otro input importante fue el gran número de ventanas para un proyecto con un programa funcional bastante escueto. La vivienda dispone de 10 aberturas, entre ventanas y balconeras, así que el potenciar estos huecos originales y permitir multiplicar su percepción mediante la utilización de espejos, como símbolo de una arquitectura de principios del siglo pasado ha sido una de las líneas de proyecto destacadas. En el caso del pasillo, que cuenta con 3 generosas ventanas sobre el patio de luces de la escalera, hemos utilizado revestimientos de espejo de gran formato con el fin de multiplicar las vistas de estos elementos característicos, aumentando visualmente la relación con el exterior y la percepción de un espacio visualmente más diáfano. Es el mismo caso del elemento vertical de espejo al que se ha reducido la antigua pared de carga que dividía el salón y la cocina. En este caso, además de multiplicar la presencia de las dos balconeras de arco de medio punto más generosas de la vivienda, se potencia el reflejo de la actividad de lo que ocurre al otro lado, en la cocina, permitiendo que el cocinero tenga vistas de sí mismo y de los estantes que le quedan detrás.
La altura libre de la vivienda nos permitió dotar a las zonas más oscuras con ventanas interiores horizontales de vidrio que dejan pasar la luz de unos espacios a otros y consiguen así una mayor fluidez entre ellos.


En cuanto al resto de su materialidad, el proyecto recupera la envolvente original de la vivienda dejando al descubierto su forjado de bovedillas cerámicas y vigas metálicas en los espacios principales. Los materiales utilizados son de naturaleza noble (madera, granito, acero y vidrio) y tonalidades neutras, a excepción del granito de la cocina y los baños y de las piezas de color que forman parte del pavimento hidráulico. El granito Stromboli adopta un papel destacado en el espacio con su fuerte color azabache y sus betas doradas, a la vez que contrasta con los tonos del pavimento hexagonal, tan típico de los pisos del Eixample.


Con esta intervención, atenta a la recuperación de materiales de la envolvente y elección de acabados contemporáneos y cálidos, se ha conseguido devolver a la vivienda un espíritu más honesto con el sistema constructivo del edificio y más acorde con el confort y estilo de vida actuales.

80 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Dwelling in Barcelona’s Plaça Catalunya The projects we have done so far have had very centric locations within the city of Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Poble Nou… This time, however, it was at the centre of it all. Located in Plaça Catalunya, the first thing we did was to look out from the generous balcony doors to the urban sights outside, from a very privileged location on one of the building’s top floors. It was then that we knew that...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Contractor Metric
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 80 users