SO Milano

Milan / Italy / 2016

10
10 Love 1,598 Visits Published

Baciocchi Associati has developed a dynamic project for SO Milano where design and communication move in symbiosis in the space, to offer visitors a unique, always different experience. All the elements in the large setting have been conceived and designed to present the brand’s collections, displayed on a rotating schedule. To respond to the client’s requirements, the design approach makes image and function work together to refine every detail and facilitate all routine operations. The atmosphere is retrofuturist, but also extremely
sophisticated. The project starts with the facade, an elegant example of Milanese architecture, on which iridescent metal spheres have been placed, engraved with the logo of the boutique. At night the spheres light up the architecture in a striking and evocative way. The elegant geometric form of the sphere is reprised inside the space and transformed into a sculptural feature that functions as a display fixture: all the spheres are open at the top and contain the apparel on hangers in the chrome-finish compartments. In some of the spheres, the lower half becomes a counter for the display of accessories. The large spheres form a rigorous array in the space of over 300 square metres, in an environment that relies on a sophisticated dialogue
between shades of green and grey, on floors and walls lit by minimal lamps.
The dominant feature is a long wall decorated with a composition of white paper, made by hand and enhanced by bronze branches on which to hang the garments. The aluminium counters, with a squared, essential profile, and the large cash desk, in aluminium with mirror-finish baseboards, are perfect examples of contemporary design with retrofuturist overtones, underscored by a monitor ribbon. 

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Baciocchi Associati has developed a dynamic project for SO Milano where design and communication move in symbiosis in the space, to offer visitors a unique, always different experience. All the elements in the large setting have been conceived and designed to present the brand’s collections, displayed on a rotating schedule. To respond to the client’s requirements, the design approach makes image and function work together to refine every detail and...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users