Boavista House

Porto / Portugal / 2016

104
104 Love 10,232 Visits Published

Boavista is a single-family house refurbishment in a well-known Porto street with the same name. The plot was a last century house in an advanced state of ruin facing one of the busiest streets, but offering a garden in the interior of the block.


The width limitations of these old constructions invite the dwelling to extend its boundaries to the inner courtyard. With this, a generous area is provided, setting the entire social area through one contiguous space. The kitchen extension connects to the garden, assuming a crucial role in the relation with the exterior. A wheeled wooden island allows a flexible use of the space. A skin of wooden shutters characterize the extension façade and set different layers of shade.


In the center a light core is settled, being the stairs developed in different stages with different relations with this void. Therefore the theme of the skylight is revisited, exploring one of the main features of these old constructions and enhancing its importance on the structure of these typologies. The height of the skylight defines an unusual residential scale allowing visual relations between the three floors.

104 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Boavista is a single-family house refurbishment in a well-known Porto street with the same name. The plot was a last century house in an advanced state of ruin facing one of the busiest streets, but offering a garden in the interior of the block. The width limitations of these old constructions invite the dwelling to extend its boundaries to the inner courtyard. With this, a generous area is provided, setting the entire social area through one contiguous space. The kitchen extension connects...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 104 users