Fir House

Christchurch / New Zealand / 2015

12
12 Love 2,244 Visits Published

Set on the edge of the New Forest, Footprint Architects’ latest residential project is the completion of an extension to a 1960's bungalow.



Situated to the back of the bungalow in a low lying, unused area of the garden the extension provides a new 30 sqm living room and study area.
Designed to take advantage of the tree lined backdrop the design is a light filled single storey vaulted room, connecting the garden and the sky.



Peter Ward, Director of the Bournemouth based architectural practice said "our aspirations were to do something economic but uplifting to what was a fairly ordinary 2 bedroom bungalow. The extension is deliberately designed as a separate entity to distinguish the old from the new”.


Inspired by the regional black clad buildings of the New Forest the extension uses a
range of widths of Douglas Fir cladding sourced from a local saw mill. Peter added "we
wanted the design to be as sustainable and efficient as possible and it was important
that we could limit wastage even with the cladding and utilising varying widths of the
cladding ensure the whole tree to be used'.



The cladding has been laid vertically with open joints referencing local agricultural
buildings. Behind the cladding, the extension is a highly insulated lightweight timber
framed construction and has a suspended timber floor.



The reconfiguration of spaces enable the main living areas of the house to address the
garden, refreshing the flow of spaces and providing contemporary living suited for a
young family.



The works also included the refurbishment of the bathroom, the conversion of the
former living room to a bedroom and knocking through to form a family kitchen diner
opening out onto a new raised terrace externally.

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Set on the edge of the New Forest, Footprint Architects’ latest residential project is the completion of an extension to a 1960's bungalow. Situated to the back of the bungalow in a low lying, unused area of the garden the extension provides a new 30 sqm living room and study area.Designed to take advantage of the tree lined backdrop the design is a light filled single storey vaulted room, connecting the garden and the sky. Peter Ward, Director of the Bournemouth based architectural...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users