New sport center, Lucca

Capannori / Italy / 2016

1
1 Love 790 Visits Published

La spiaggia di Sesto is a project for a sport complex designed by Archilea architecture,


Renato Pucci architect in collaboration with arch. Giovanni Carignani and arch. Maria


Nieddu.


Located in the countryside of Capannori (Italy), near the ancient city of Lucca and in a


fantastic natural scenery the new sport center project was elaborated to blend


harmoniously with its natural surrounding, drawing inspiration from the traditional


architecture and the natural landscape of the region.


The aim of this project is to provide the area of new public services, encouraging sport


activities as a way to promote the social integration for the inhabitants in the area,


expecially the youth persons.


The volume of the new sport center takes place near the Visona creek with a spectacular


view on the Castelvecchio di Compito castle; as the complex is situated in a protected


landscape area the volume is partially underground to reduce the visual impact on the


area and the exterior facilities are placed on different levels.


The shape of the new volume is optimized to connect the different levels of the exterior


part with the interior spaces, and to maximize the natural illumination inside the building in


order to reduce energy requirement and to control moisture.


The outdoor area supports programs for swimming with two pools, mini golf and free gym


areas. The Visona creek shore is equipped as a free relax area; a sort of river beach the


name of the project is inspired by: La spiaggia di Sesto.


Near the exterior pools there are a bar, a restaurant and a big terrace with panoramic


views on the castle, designed for special events.


Inside the main space is placed the big olympic regolamentary swimming pool with view


on the Castelvecchio di Compito's castle. Surrounding the main hall and with view on the


pool,are placed a gym and the wellness center, as well as three multipurpose halls for


cardio activities, pilates and many more. On the roof there are some paddle tennis fields


and a free gym area. The big ramp on the main front connects the exterior level with the


main entrance and the commercial zone that allows the natural light to penetrate on the


underground level where are the changing rooms. All the different facilities have


independent access and can be used separately.


La spiaggia di Sesto sport complex, designed for long-term legacy usage from the outset,


will set a new standard for adaptability and social integration and offers a new complex in


Capannori to promote sport and well-being among their residents.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    La spiaggia di Sesto is a project for a sport complex designed by Archilea architecture, Renato Pucci architect in collaboration with arch. Giovanni Carignani and arch. Maria Nieddu. Located in the countryside of Capannori (Italy), near the ancient city of Lucca and in a fantastic natural scenery the new sport center project was elaborated to blend harmoniously with its natural surrounding, drawing inspiration from the traditional architecture and the natural landscape of the region. The...

    Project details
    • Year 2016
    • Status Current works
    • Type Swimming Pools / Fitness Centres / Sports Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users