House H

Madrid / Spain / 2016

54
54 Love 5,804 Visits Published

House H  is located in an exclusive area in Madrid. The house has a floor area of 16,145 sq. ft. (1.500 m2) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman.


In the residence, growth occurs in a non-hierarchical order, each space has different characteristics but similar importance. The villa is designed as a sponge, with multiple micro-spaces designed especially in relation with sensorial experiences and inter-related to each other.


The ground floor has the typical program associated with a villa along with many patios that make the house look bigger due to its integration with the site. The first floor includes spaces like office, guest rooms and play area. The basement includes spaces associated with oneself (meditation rooms, gym, spa) and with others (party areas and lounges).


The discontinuity expands from the inside to the materiality of the facades. The secondary areas are built with a façade in exposed concrete, while the day spaces in the center of the floor plan are in stucco and glass. Finally the night areas are shown to the outside in a metallic ventilated façade that reflects the light and create a strong contrast between all the different materials used.


The environmental commitment of the project is noticeable not only in the use of eco-friendly materials; the villa also pays special attention to passive strategies that respond to sun radiation, natural light and wind. The design leverages the local micro-climate through the existence of patios, water bodies, natural ventilation strategies and water management solutions while takes advantage of active environmental solutions such as the use of geothermal heat pumps that reduce considerably the CO2 consumption.


 


esp


La casa H está localizada en una exclusiva zona de Madrid, consta de una superficie de 1.500 m2. y es la respuesta a las amplias y diversas necesidades funcionales del cliente, un conocido deportista a nivel  internacional.


La villa está diseñada como una esponja, con múltiples ‘micro espacios’ que se conectan entre sí prestando especial atención a las relaciones sensoriales que se producen entre ellos.


El programa de la planta baja contiene los principales espacios de uso doméstico en los que se intercalan multitud de patios que hacen que las estancias parezcan mucho más grandes debido a su integración con el paisaje, lo que provoca que los espacios se prolonguen hacia el exterior. La planta primera incluye todos los espacios de uso más temporal tales como estudios, habitaciones y zona de juegos. Por su parte, el sótano incluye todos los espacios asociados a las relaciones con uno mismo (salas de meditación, gimnasio, spa) y con otros como zonas de fiesta y salones de carácter más público (sala de fiestas y lounge)


La discontinuidad se extiende desde el interior a los materiales de las fachadas. Las áreas secundarias están construidas con una fachada de hormigón, mientras que los espacios de día, en el centro de la planta, son de estuco y vidrio. Finalmente las zonas nocturnas se muestran en la parte exterior en un acabado metálico que refleja la luz y crea un fuerte contraste entre todos los diferentes materiales utilizados.


La preocupación por el entorno queda patente no sólo en el uso de materiales respetuosos con el medio ambiente sino también en el uso de estrategias pasivas que aprovechan la luz natural y los vientos de la zona: como patios, láminas de agua y soluciones para la gestión y el aprovechamiento del de la misma así como estrategias activas como el uso de la geotermia que reduce de forma considerable el consumo de CO2

54 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    House H  is located in an exclusive area in Madrid. The house has a floor area of 16,145 sq. ft. (1.500 m2) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman. In the residence, growth occurs in a non-hierarchical order, each space has different characteristics but similar importance. The villa is designed as a sponge, with multiple micro-spaces designed especially in relation with sensorial experiences and inter-related to each...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 54 users