Cirkus, Scandiascenen

Stockholm / Sweden / 2015

20
20 Love 2,726 Visits Published

Skandiascenen is a modern addition to the historic Cirkus theatre, in Stockholm, founded in 1892. The new construction was built into a niche of solid rock on very limited grounds and houses a new foyer, stage and salon seating 800 theatre guests. White Arkitekter’s creative solution was to place large portion of the house below ground allowing the foyers to be placed on two different levels.
The extension is designed with a form that deliberately juxtaposes Cirkus, the existing historical theatre building; hence, consciously designed to possess a form and character of its own – equally reflective of its own period in time. Stainless steel gracefully clads the façade in an overlapping fish scale-like pattern. In its modern ornateness, the silky matte facade adds to the aura of festivity. The gently curved metal façade, with its high curved glass partitions, provides a dynamic sense of momentum when travelling alongside the adjacent Hazeliusbacken hillside. Starkly contrasting the culturally historic main building of stucco and brick, Skandiascenen’s round metal façade allows for the expression of another era.
However different the two exteriors may be in appearance, the interiors of the new theatre are equally as intimate as the original Cirkus. The new salon has a colour palette in shades of red in the same vein as traditional theatre auditoriums. The difference in level between Hazeliusbacken hillside and the new exterior ground at the building front, creates an entrance area that can be used for dining al fresco during the summer.
An advanced load-bearing structure with beams and columns of glass functions marks the entry building. The reasoning behind the placement of a fully glazed entrance at the front of the historic Cirkus was that such a volume would be as unobtrusive, light and transparent as possible. At twilight and evening hours, the older building’s interior facade appears behind the light glass volume while the glass connects down to a natural stone clad entrance area in front of the new theatre.


Team: Anders Arfvidsson (lead architect)
Design competition: Anders Arfvidsson, Per-Mats Nilsson, Håkan Langseth
Construction phase: Anders Arfvidsson, Jens Hansson, Patrik Buchinger, Camilla Kappel, Tove Jägerhök


[ES]


Skandiascenen es una adición moderna al histórico teatro Cirkus en Estocolmo, fundado en 1892. La nueva estructura se construyó en un nicho de roca sólida en un área muy limitada y alberga una nueva entrada, escenario y salón de teatro para 800 personas. La solución creativa de White Arkitekter fue colocar gran parte de la casa bajo el suelo colocando las entradas en niveles distintos.


La extensión del Cirkus se basa en la yuxtaposición del teatro antíguo con el nuevo. De esta forma cada uno conserva su carácter y forma propios, que reflejan dós épocas distintas. La fachada – en forma de escamas de pescado – se reveste de acero inoxidable con núcleo de cobre, dando un aura de fiesta con su estructura mate sedosa. La fachada de metal (con sus altos tabiques de vidrio) es ligeramente curvada, proporcionándo una sensación dinámica cuando uno pasa junto a la ladera Hazeliusbacken adyacente. La extensión contrasta con el edificio histórico principal de estuco y ladrillo – cada uno representa una expresión de su época.


Pese sus diferencias en el exterior, adentro el interior de Skandiascenenen es tan íntimo como lo de Cirkus y tiene la misma línea de los auditorios tradicionales. El nuevo salón tiene una paleta de colores en tonos de rojo. La diferencia de nivel entre la ladera Hazeliusbacken y la nueva planta exterior crea una zona de entrada donde se puede comer al aire libre en el verano.


En la zona de entrada de Skandiascenen está una estructura de soporte con vigas y columnas de funciones de vidrio. La expansión de la entrada del histórico Cirkus se hizo de manera discreta y transparente con cristal. Al caer la noche, la fachada interior del edificio histórico se queda por detrás del volumen de vidrio, mientras que el cristal conecta esta parte a la piedra natural del nuevo teatro.

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Skandiascenen is a modern addition to the historic Cirkus theatre, in Stockholm, founded in 1892. The new construction was built into a niche of solid rock on very limited grounds and houses a new foyer, stage and salon seating 800 theatre guests. White Arkitekter’s creative solution was to place large portion of the house below ground allowing the foyers to be placed on two different levels.The extension is designed with a form that deliberately juxtaposes Cirkus, the existing historical...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client Förvaltningsbolaget Cirkus HB
    • Status Completed works
    • Type Theatres / Concert Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users