LinkedIn München

Munich / Germany / 2016

38
38 Love 5,289 Visits Published

The DACH area is the heart of Europe, a unique land split in different countries but with common roots, celebrated worldwide for its excellences .


The LinkedIn Munich office was designed as “The DACH Gate”, a metaphorical portal that, being a strategic asset for the cultural and economic development, attracts people, feeds talent, creates energy and is able to transform the world thanks to the synergies that creates.


“The DACH Gate “ represents a new way of developing the economic and cultural aspects of the region in order to create excellences.


Six themes have been selected with the help of the local team to represent the uniqueness of this area.


While the reception area represents the global values of the brand with a local touch through an immersive arrival experience, all spaces are organized around the ‘’Landmarke’’ area, where the DACH nature inspires an iconic All Hands area. The central space leads to a breakout area where natural materials are integrated with modern appliances, and where an alpine-chic treehouse is dedicated to informal meetings.


The ‘’Zeitmaschine’’ area is inspired by shapes, materials and lines of the watchmaking industry of the region, and permeates a neat and clean design of meeting rooms integrating also with memories of the building history.


The ‘’Konzertsaal’’ area, with its iconic Carillon mezzanine and a classic waiting area-foyer, is inspired by the DACH tradition of classical music.


The ‘’Wiege der Technik’’ uses modern materials and shapes to celebrate the ‘technological’ spirit of the DACH region, combining the advanced research and innovation with a wild territory.


The ‘’Klettersteig’’ is a lounge area, inspired by the DACH mountains and climbing paths, where stone and wood are modelled to create an intimate space.


The ‘’Kunst-straße’’ is inspired by the DACH region locations in which Art is celebrated and it’s characterized by meeting rooms and relaxing areas evoking art galleries and a ‘’Skulpture Karden’’.


 


The ‘’Landmarke’’ area is inspired by the local team passion for outdoor life and by the DACH region alpine landscape, where valleys and mountains are reinterpreted in a central All Hands. Stone, oak and plants merge with a technological Audio/Video infrastructure to create a flexible amphitheater that can host relax, socialization, All Hands meetings and events. A central podium with two conceptual trees becomes a stage dedicate to the speakers. The ‘’Landmarke’’ zone includes a brainstorming space evoking the archetype of a tree house through an Alpine chic mezzanine. Suspended logs and a green wall introduce to a breakout area designed with rough cut oak wood.


 


The ‘’Zeitmaschine’’ area represents a conceptual journey through time, since the DACH region excels in the art of measuring it thanks to an outstanding tradition in watchmaking and high precision industry. This area is inspired by the genius loci of the Hofstatt building, the historical headquarters since 1945 of the Sueddeutsche Zeitung, one of the most prestigious German newspapers, and from the watchmaking local tradition; for this reason the design of this meeting and collaborative area is characterized by a wall of typefaces, lenses, round frames and tilts..


 


The ‘’Konzertsaal’’ is inspired by the classical music heritage of the DACH master musicians of the 18th century. A suspended structure evokes the metaphor of a carillon, were brass trumpets diffuse the music of a piano hidden inside the lounge area. The waiting area below introduces the visitors of the mezzanine to a classic foyer  but also with a library open to the employees.


 


The “Wiege der Technik’’ area is inspired by the technological spirit of the DACH region. Scientific innovation and research, from the automotive to pharmaceutical fields, are part of the spirit of this territory and are symbolized by a suspended mirrored cube, representing collaboration. Transparency, reflections and stainless steel, along with digital screens, create a mezzanine designed for formal meetings and brainstorming, a true “Cradle of technology’’ between lounge areas dominated by natural materials.


 


The “Klettersteig’’ is a lounge area inspired by the typical protected climbing route of the Alps. These routes lead to isolated places, inaccessible by normal routes and protected by the mountain itself. In the same way concentration and meditation are protected and concealed by a stone, steel and wood wall, dividing small lounge areas from the open space and reachable through an internal path.


 


The “Kunst-straße” is a path connecting the open space to some of the meeting rooms and to a back exit. Inspired by the Dach excellence in Art representation and collection in all its forms, the beginning of this path has been designed as a urban ‘’Platz’’ (square) and each one of the meeting rooms as an art gallery. At the end of the path there’s a relax area, recalling the imagery of a ‘’Skulpture Karden’’.

38 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The DACH area is the heart of Europe, a unique land split in different countries but with common roots, celebrated worldwide for its excellences . The LinkedIn Munich office was designed as “The DACH Gate”, a metaphorical portal that, being a strategic asset for the cultural and economic development, attracts people, feeds talent, creates energy and is able to transform the world thanks to the synergies that creates. “The DACH Gate “ represents a new way of developing...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Business Centers / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users