Tobogan House

Madrid / Spain / 2015

10
10 Love 2,510 Visits Published

A family is looking for a new home able to represent their trips around the globe, their desire to live in a garden and to embody the cinematic diversity of domestic life. The result is the design of two different houses on the same plot. The Tobogan House is a generic three-storey house on a southern slope. The project juxtaposes two houses and a void that houses a car park, an entrance and two staircases, working as a thermal regulator and constructing a tracking shot between a garden, a folie and a picturesque grotto while crossing through the lounge, sauna-fitness center, bar, dining room and kitchen. One of the houses is organized to inhabit the soil with its habits and routines. The other was made light-heartedly, emancipated from the ground, in the air, is flying at a double height over the garden. Both are totally different each other in materiality, shape and weight. The most important spatial interest of the complex is the heterogeneous, ambiguous and membranous space that appears between the two houses. The scenic load of this space is achieved through the exposure of domestic life circulating between floors. The ground floor is contained between two long concrete walls. These walls cut into the soil to accommodate two ‘conventional and modern’ volumes, connected by a corridor surrounding the empty greenhouse-stage. In the South there is a garden for “the Good Life”, to the North lurks the “Grotesque Garden” — in the middle is the promising double height greenhouse. Over this green sequence along the plot, a smooth surface, based at ground level, lets Nature to cross over the slab and the car to pass through one side to the other over the dining-kitchen area. The upper floor is formed by wrapping three empty cylinders with corrugated iron, curtains, air and mirrors. Inside the cylinders inhabit the “super-interior”, offering total privacy to 9 rooms padded with wood, cotton, linen and silk, surrounded by “souvenirs”. 



[ES]
Una familia busca una nueva casa que pueda representar sus viajes alrededor del globo, su deseo de habitar en un jardín y la diversidad cinematográfica de la vida domestica. Se resuelven dos casas sobre la misma parcela:
La Casa Tobogán es una vivienda genérica de tres plantas sobre una ladera sur. El proyecto yuxtapone dos casas y un vacío que aloja el aparcamiento, una entrada y dos escaleras, funciona como un regulador térmico y construye un “travelling” entre un jardín, una follie y una gruta pintoresca mientras se cruzan las estancias de salón, gimnasio – sauna, bar, comedor y cocina. Una casa está organizada para habitar el suelo firme, sus costumbres y recetas. La otra, hecha a la ligera, se emancipa del suelo y queda en el aire sobrevolando a doble altura el jardín. Son totalmente diferentes en materialidad, forma y peso. El mayor interés espacial del conjunto está en el espacio heterogéneo, ambiguo y membranoso que aparece entre las dos casa. La carga escénica de este espacio se realiza a través de la exposición de la vida domestica que circula entre las plantas. La planta baja está contenida entre dos largos muros de hormigón. Estos muros cortan el terreno para alojar bajo rasante dos prismas “convencionales y modernos” conectados por un pasillo que envuelven el vacío del escenario - invernadero. En el Sur hay un jardín para la “Buena vida” y en el norte acecha el “Jardín grotesco”; en medio está el prometedor invernadero de doble altura. Sobre esta secuencia de jardines a lo largo de la parcela, una superficie lisa a cota cero deja que la naturaleza cruce de un lado a otro sobre el forjado y que el coche circule hasta el fondo pasando por encima de la cocina comedor. La planta alta se conforma envolviendo con cortinas de chapa ondulada, aire, espejo, y vacíos tres cilindros tangentes. Dentro de los cilindros esta el “super-interior” que ofrece la privacidad total a 9 salas acolchadas con madera, algodón, lino y seda, rodeadas de “souvenirs”.


Arquitectos: Z4Z4 AAA
Autor del Proyecto: Rafael Beneytez Duran, 9 de Agosto de 1972 con Z4Z4
Arquitectos Dirección de Obra: Rafael Beneytez, Víctor Cano, Ophelia Mantz
Equipo Proyecto: Rafael Beneytez, Borja Iglesias, Ophelia Mantz, Víctor Cano, Elena Oña.
Ingeniería Estructuras: Juan Carlos Arroyo, Ignacio García (Calter) + Rafael Beneytez, Víctor Cano (z4z4)
Sistema Modular: Guillermo Martínez, Luis Martín (Eurobox) + Rafael Beneytez, Víctor Cano (z4z4)
Paisajismo: Martín Toimil (Land30)
Iluminación: Ilumisa + Rafael Beneytez, Víctor Cano (z4z4)
Instalaciones: Carolo Garrote (Proyecta!)
Fotografía + Video: ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán / Rocío Romero)
Proyecto bioclimático: Ophelia Mantz, Elena Oña.
Arquitecto Técnico: Alfonso del Castillo
Área: 512 m2

10 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A family is looking for a new home able to represent their trips around the globe, their desire to live in a garden and to embody the cinematic diversity of domestic life. The result is the design of two different houses on the same plot. The Tobogan House is a generic three-storey house on a southern slope. The project juxtaposes two houses and a void that houses a car park, an entrance and two staircases, working as a thermal regulator and constructing a tracking shot between a garden, a...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor Mario Navarro, Santiago Ibañez (Ars Tectónica)
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users