CASA L4

Pinamar / Argentina / 2015

178
178 Love 17,893 Visits Published

Costa Esmeralda is located thirteen kilometers north off the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires. Barrio Marítimo II, where the plot of land is located, is set parallel to the sea. A screen of pines lies between the neighborhood and the seacoast, thus respecting the 200 meter setback required by provincial regulations.
Lines of maritime pines occupied the lot, an almost virgin sand dune. Regarding the terrain’s topography, while there is a two meters slope from side to side, it descends longitudinally in a soft slant toward the sea.
Two were the reasons for choosing the materiality. On the one side, having built other houses in exposed concrete, we knew this material stays in good conditions for a long time practically with no maintenance. On the other, we thought its color and texture would establish a harmonious dialogue with the place’s natural surroundings.
Widespread, bright and intimately related to the outside, the social area should be the most important part of the house; the private area should comprise four bedrooms, as independent from one another as possible, each of them with its own bathroom. We aimed at developing most of the plan in a single level and at having a greater outdoor area in a higher level, where water should be present and where we could contemplate the striking natural environment from. We agreed that the trees and the terrain’s particular topography were jewels the architectural project should respect.
We wanted the house to lie amid the woods, surrounded by the place’s immanent atmosphere. That is why we decided to set the house back into the lot more than the minimum distances required by regulations. While setting the house back away from the street would give more privacy to the interior, the rear would not suffer any harm due to the fact that it expands visually beyond the limits of the terrain and merges into the pine woods next to the sea.
Aiming at producing some contrast for the senses, to enter the house one must go from a gloomy semi covered space, through a narrow staircase enclosed by blind exposed concrete walls and, finally, into an open bright area: the main floor.
Regarding the main floor’s design, in order to give every room as much privacy as possible, each one was located in a corner of this quadrangular floorplan. The central hall would house the social activities. Helping to organize this area, a stairway going up to the rooftop lies at the heart of the floorplan and gives order to the space as it separates the kitchen and dining area on one side, and the living room on the other.
The bedrooms’ –and their bathrooms’– equipment was detached from the house’s outline, thus freeing its supporting walls.
On the topographically highest side, where the main floor’s platform stands on the natural ground, the side wall was reduced to a hanging partition opening the interior to the outside through a longitudinal lower crack that protects the inner space from the looks of the neighboring lot. On the lowest side, in which the house hangs two meters above the natural terrain, a low wall with a high longitudinal opening constituted the outline. Both solutions allowed for outdoor visuals and spaces full of natural light, without losing the inside’s privacy.
While the sides were closed by blind walls with horizontal cracks, both the front and the rear were enclosed by a transparent barrier occupying the box’s whole width and height that directs the views and frames the visuals. On the rear, the opening framings help the inside expand into the semi covered deck and merge into the outdoor space.
The concrete’s own malleability allowed the stairs to be conceived as an autonomous sculptural element. The walls that separate the bedrooms from the central area were treated with the same expressive plasticity, thus generating niches and protruding volumes that function as fixed furniture.
With regards to the house’s illumination and given the floorplan’s depth, it was decided that the natural lighting would be reinforced from the rooftop. The crystal box containing the stairs bathes the social area’s center in sunlight. Linear cracks were incorporated into the inner partitions that limit the kitchen-dining sector in search of different natural light effects throughout the day on their surface. Also, the bathrooms were illuminated by means of skylights placed over the showers.
A big slab sustained by an inverted beams system, supported by partitions inside the floorplan, and metal columns disposed on the side limits as parts of the aluminum framings compose the supporting structure. In order to emphasize the house’s horizontality and to diminish the beams structural system’s visual impact, it was set back from the exterior enclosures, thus generating cantilevers that function as brise-soleils.
Embraced by the pines’ canopies, a peaceful contemplation space unfolds on the rooftop. Due to the transparency of the box containing the stairs, views in all directions can be experienced. Covered by a wooden deck and furnished by a shower area and two adjacent swimming pools, this viewing space is enriched by the sight of the sea.
We built a box amid a slice of nature and, by letting the exterior flow in and out through it, we made it a constituent part of its environment. Thus, the box and its surroundings merge and vibrate in consonant harmony. Through its spatial synthesis and the simple character of its materiality, we intended the house to wake its inhabitants’ perceptions and to maximize their senses, as in the mystic reciprocity the often appears between people and things.


Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires
Architect: Arch Luciano Kruk
Team project: Arch Ekaterina Künzel, Arch Luciano Kruk
Site Manager: Pablo Magdalena
Collaborators: Arch. Josefina Perez Silva – Arch Andrés Conde Blanco – Arch Belén Ferrand – Arch Leandro Rossi – Arch Alberto Collet – Dan Saragusti – Giorgio Lorenzoli – Denise Andreoli – Federico Eichenberg


[ES]


Casa L4 se localiza en la urbanización privada Costa Esmeralda, a trece kilómetros al norte de la ciudad de Pinamar y a cuatro horas de la ciudad de Buenos Aires. El barrio donde se ubica el lote, Barrio Marítimo II, se dispone linealmente paralelo al mar. Un fuelle de pinos media entre el barrio y la costa, respetando los 200 metros de retiro establecidos por reglamentación provincial.


La casa debía servir para ser usada durante pequeñas estadías de descanso. Así mismo, debía tener capacidad para recibir huéspedes y ser factible de ser eventualmente rentada.


El lote, un médano prácticamente virgen, se presentaba forestado por hileras de pinos marítimos. En cuanto a su topografía, su superficie desciende en sentido transversal aproximadamente dos metros de un extremo a otro, mientras que longitudinalmente su relieve baja suavemente en dirección al mar.


La elección de la materialidad a emplear se fundó en dos motivos.
Por un lado, tras la anterior experiencia de haber construido otras casas en hormigón visto sabíamos que este material era capaz de conservarse en condiciones a lo largo del tiempo sin prácticamente requerir mantenimiento.
Por otro lado, consideramos que su color y textura establecerían un dialogo armonioso con el entorno natural propio del lugar.


Respecto al área social, esta debía constituirse como el espacio protagónico de la casa, amplio, luminoso y estrechamente vinculado con el exterior; mientras que el área privada debía conformase por cuatro dormitorios lo más independientes posible, servidos cada uno por su propio cuarto de baño. Nuestra intención era desarrollar la mayor parte del programa en una única planta y contar con un espacio exterior a mayor altura, provisto de agua, desde donde contemplar el imponente contexto natural. Coincidimos en que tanto la vegetación arbórea como la particular topografía del lugar conformaban las riquezas que el proyecto arquitectónico debía respetar.


Pretendíamos que la casa quedara inmersa en medio del bosque, envuelta por la atmosfera inmanente del lugar. Esta fue la razón por la cual decidimos retirarla del frente más allá de las distancias mínimas reglamentarias. Alejándola de la calle los espacios interiores ganarían intimidad mientras que su espacio posterior no se vería perjudicado, ya que este se prolonga visualmente más allá de los límites de lote fundiéndose con el bosque de pinos contiguo al mar.


Con la intención de generar un contraste sensorial, el acceso a la vivienda se experimenta desde un semicubierto penumbroso por medio de una estrecha escalera contenida entre dos paramentos ciegos de hormigón visto hacia un espacio amplio y luminoso: la planta principal.


Respecto al armado de esta planta, para proveer a los dormitorios de la mayor privacidad posible los ubicamos en cada uno de los cuatro ángulos de una planta cuadrada.
Las actividades sociales tomaron lugar en la franja central. Una escalera que conduce a la azotea se situó en el corazón de la casa contribuyendo a su organización espacial. Situada a mitad de la franja de uso común, dispuso la cocina-comedor a uno de sus lados y el estar al otro, definiendo y manteniendo a estos dos espacios de uso funcional y visualmente conectados.


El equipamiento de los dormitorios y sus respectivos cuartos de baño se dispusieron despegados de los paramentos del perímetro de cierre.
Del lado topográficamente más alto, donde la plataforma de la planta principal apoya sobre el terreno natural, el cerramiento lateral se reduce a un tabique colgante abriéndose al entorno exterior mediante una gran raja longitudinal baja, protegiendo la espacialidad interior de las visuales del lote contiguo.
En el extremo más deprimido del lote en el que la casa se despega aproximadamente dos metros del nivel del terreno natural, el cierre lateral se constituyó mediante un muro bajo con una abertura lineal alta.
Ambas soluciones permitieron generar visuales exteriores y espacios naturalmente iluminados sin dejar de preservar el carácter íntimo de su espacialidad interior.


Mientras que los laterales se cerraron mediante paramentos ciegos provistos de rajas horizontales, tanto el cerramiento del frente como el del contrafrente se resolvieron por medio de un cierre transparente que, tomando todo el ancho y toda la altura interior del volumen, direccionaron las vistas y enmarcaron las visuales. En el contrafrente, mediante la apertura de las carpinterías, el espacio interior se amplía expandiéndose hacia el deck semicubierto y unificándose con el espacio exterior.


La maleabilidad propia del hormigón permitió concebir a la escalera como un elemento de carácter escultórico autónomo. Con la misma plasticidad expresiva se trabajaron los muros que dividen a los dormitorios del sector central generando, hacia ambos lados, salientes y nichos que oficiaron de muebles de apoyo fijos.


En relación a la iluminación de la casa, dada la profundidad de su planta se decidió reforzar la iluminación natural desde la cubierta.
El área central del sector social es bañado de sol a través del prisma acristalado que alberga la escalera principal. Se incorporaron rajas lineales sobre los paramentos interiores que delimitan el espacio cocina-comedor, buscando generar sobre la superficie de estos muros el efecto de los distintos barridos de luz natural a lo largo del día. Así mismo, los baños fueron iluminados mediante lucarnas planas sobre los espacios de ducha.


La estructura portante se resolvió mediante una gran losa sostenida por un sistema de vigas invertidas apoyadas en tabiques ubicados en el interior de la planta y columnas metálicas dispuestas sobre los cierres laterales formando parte del cerramiento de aluminio. Con el objeto de enfatizar la horizontalidad de la casa y de disminuir su impacto visual, tanto en el frente como en el contrafrente el sistema estructural de vigas fue retranqueado respecto de la línea de cerramiento, generando losas en voladizo que oficiaron de protectores solares.


Desde la planta de azotea, abrazado por las copas de los pinos se despliega un apacible espacio de contemplación. Gracias a la transparencia de la caja de escalera pueden experimentarse vistas en todas las direcciones. Cubierto por un deck de madera y provisto por un sector de ducha y por dos piscinas contiguas, este espacio elevado se erige como un mirador orientado hacia el mar.


En medio de un trozo de naturaleza dispusimos una caja construida oradada de tal manera que permitiese que el afuera fluya, entre y salga a su través, convirtiéndola así en parte del entorno, fundiéndose y vibrando en consonancia armónica con él. Por medio de su síntesis espacial y el carácter despojado de su materialidad intentamos que la casa despertase sensaciones y lograse potenciar los sentidos de las personas que la habitasen, en ese intercambio místico que a veces surge entre las personas y las cosas.

178 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Costa Esmeralda is located thirteen kilometers north off the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires. Barrio Marítimo II, where the plot of land is located, is set parallel to the sea. A screen of pines lies between the neighborhood and the seacoast, thus respecting the 200 meter setback required by provincial regulations.Lines of maritime pines occupied the lot, an almost virgin sand dune. Regarding the terrain’s topography, while there is a two meters slope from...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 178 users