BoHo Hotel

Prague / Czech Rep. / 2015

51
51 Love 6,060 Visits Published

GCA ARCHITECTS with Antonio Puig leading the project and architect Patricia Aragón as project director is the team in charge of developing the total refurbishment project of the building including the change of use.


The Architecture and Interior Design project has been simultaneously defined which has led to a totally homogeneous result.


The building is located at 4th of Senovazna Street in Prague, close to the historic Astronomical Clock on the Old Town Square.
It dates back on 1911 and it is built between common walls, with a C-shaped plan generating a courtyard.
This shape is divided in 3 different parts that all are connected.
Wing A has five storeys, with the sloping ceilings on the last floor.
Wing B is a four-storey building and wing C has 3 storeys.


During the history of the building it has been subject to several refurbishments, and in its latest period housed a business office.
The commission is to convert the building into a 4-star Hotel, with 57 guestrooms, bar, restaurant and wellness area.


Regarding the Architectural project, a premise by the National Heritage Institute of city Prague has been to protect original items and recover other ones that with the passing of time had been lost.
One of those features elements was the shop window of the building that after an exhaustive research of graphic information, the lower part of the main façade was rebuilt to its original state.


So using the painted wood as the main material, working hand by hand with expert craft carpenters, the reinterpretation of the Art Nouveau style so characteristic to the city was achieved.


All the exterior windows of the existing floors maintained the original design, this included the composition and the aesthetic image of the frames.


Also the interior panelling of the windows was restored as established by the National Heritage Institute.


In the same way, the staircases and the iron handrails were protected.
The existing pavements of the steps as well as the mosaic in terrazzo flooring were restored by a local expert.


Wing B was raised one level and wing C on two more, in this way matching the height of the rest of the buildings on the block.


A new mezzanine floor above the ground floor was built in wing C, taking advantage of the great height of this level.


The courtyard concept was recovered demolishing the first floor roof above the interior open area of the building, which was built by the previous tenant.
The proposal was to create an exterior covered space to be enjoyed by the guests of the hotel during all year around.

Therefore the solution applied, was to use a glazed structure
ethereal and permeable.

This was the way in which all the vertical walls of the courtyard and the floor retrieved their façade meaning. This was the key point of the project because almost guestrooms were in this signature space that gave quality to the interior courtyard.


The great potential of the building was its height between floors. This gave every room a feeling of spaciousness.
In the guestrooms and also in common areas, this peculiarity was maintained and emphasized that was certainly the characteristic, that added value to this hotel.


Regarding the Interior design, from the very beginning the premise of the architects for this project, was to grant the quality to the building.
Working directly with the Property, they wanted to offer something especial and different in Prague talking about the services that the hotel would offer.
This starting point required a demanding and careful analysis of the different parts of the project.


In the guestrooms was played with indirect lighting and reflections, looking for a cozy and intimate atmosphere while spacious and roomy.


It was very important to emphasize the history of the building, in this way the walls and the ceilings were finished with contemporaneous mouldings that contrasted with the sober modernity of the furniture.


On common areas, the subject was to make the customer feel as if at home generating spaces as living rooms on the bar, an elegant library area to rest, a fresh and luminous restaurant to have breakfast…


For this reason the use of wooden floor provides this warm feeling and also gives continuity to all the common areas.


Each area on ground floor has a signature element as the pulpis stone bar top in the lobby – bar, the large shelving and the great lamp of the library, or the venato marble table of the Terrace restaurant.


The furniture, decorative lamps and all textiles were chosen based on a palette of colors dark brown, neutral blue and ocher, combining also the wood and the iron.


The wellness area is a pure lines space and it is designed looking for a sophisticated environment using diffused lighting to illuminate the different items, as sauna, hamman or the Jacuzzi. There is also a gym and a treatment room that completes the wellbeing services.


In all guestrooms there are very special pictures from Prague which are taken by an artist with special handmade cameras.


From the architecture to the interior design at BoHo Hotel every detail was thought to extolling the building to be at the height of the city where was located. 


Architecture and Interior Design: GCA ARCHITECTS
Partner Architect: Antonio Puig
Project Director Architect ARCH/ INT.D: Patricia Aragón


[ES]
GCA ARCHITECTS con Antonio Puig al frente del proyecto y Patricia Aragón como arquitecta directora de proyecto, es el equipo encargado del Proyecto de Rehabilitación Integral de un edificio que incluye un cambio de uso.


El proyecto de Arquitectura e Interiorismo se ha desarrollado simultáneamente, lo que ha permitido obtener un resultado totalmente homogéneo.


El edificio se sitúa en la calle Senovazna 4, de Praga muy cerca de la histórica plaza del Reloj en el centro de la ciudad.
Data del 1911 y se trata de un edificio entre medianeras, con una planta en forma de C, que genera un patio en su interior.
Tiene 3 partes diferenciadas conectadas entre sí.
El ala A cuenta con PB +4, siendo esta última planta abuhardillada. El ala B, PB+ 3 y el ala C, PB+2.


A lo largo de la historia el edificio ha sido objeto de varias reformas. En última instancia albergaba unas oficinas.
El proyecto reconvierte el edificio en un Hotel de 4 estrellas con 57 habitaciones, bar, restaurante y zona wellness.


En cuanto a arquitectura se refiere, una premisa por parte del Instituto Nacional de Patrimonio de la ciudad de Praga, fue proteger varios elementos y recuperar otros que con el paso del tiempo se habían perdido.
Por este motivo, tras una exhaustiva búsqueda de información gráfica se ha reconstruido la parte inferior de la fachada principal.
De esta manera usando la madera pintada como material principal y trabajando mano a mano con expertos carpinteros artesanos se consiguió la reinterpretación de los escaparates de madera de estilo Art Noveau tan característicos de la ciudad.


Todas las ventanas exteriores de las plantas existentes han mantenido el diseño original, esto incluye la composición y la imagen estética de los marcos.
También los panelados interiores de las ventanas en las habitaciones fueron restaurados según las indicaciones del Instituto Nacional de Patrimonio.


De la misma manera, las escaleras y las barandillas de hierro interiores estaban protegidas y se mantuvieron.
Los pavimentos existentes de los escalones así como el mosaico de terrazo continuo de los descansillos han sido restaurados por un experto local.


De obra nueva se ha realizado el levantamiento de una planta en el ala B y 2 plantas más en el ala C.
Así como una planta intermedia sobre la planta baja en el ala C, aprovechando la gran altura existente.


El patio se libera, derribando la cubierta que el anterior inquilino había realizado sobre dicho espacio a nivel de planta primera.
La propuesta se basaba en crear un espacio exterior cubierto para ser disfrutado por los clientes durante todo el año.
Es por esto que la solución formal empleada ha sido crear una estructura acristalada con apariencia etérea y permeable.

De esta manera tanto los planos verticales del patio, como la planta recuperan su condición de fachada exterior. Este punto es clave en el proyecto, ya que la mayoría de las habitaciones se vuelcan a este espacio singular que confiere carácter al proyecto.


El gran potencial del edificio es su altura entre plantas. Una cualidad que proporciona a todas las estancias la sensación de amplitud.
Tanto en las habitaciones como en las zonas comunes, esta peculiaridad se ha mantenido y enfatizado ya que esta es sin duda la característica que potencia el valor del hotel.


Con respecto al Interiorismo, desde el principio la premisa de los arquitectos para este proyecto fue resaltar la calidad del edificio.
Se trabajó directamente con la Propiedad ya que quería ofrecer algo especial y diferente en Praga en relación a los servicios que el hotel ofrecería.
Este punto de partida requería un profundo y cuidado análisis en relación al programa funcional y características de las diferentes partes del proyecto.


En las habitaciones se jugó con la iluminación indirecta y los reflejos, buscando un ambiente acogedor e íntimo, pero a la vez amplio y espacioso.


Era muy importante enfatizar la historia del edificio, por lo que han utilizado molduras contemporáneas en paredes y techos, que contrastan con la sobria modernidad del mobiliario.


En las zonas comunes, el objetivo era conseguir hacer sentir al cliente como en su propia casa, generando espacios como salones en el bar, una acogedora biblioteca con chimenea para descansar, un restaurante luminoso y fresco para tomar el desayuno…
Por este motivo el uso del pavimento de madera proporciona una sensación cálida y da continuidad a todas las zonas.


Cada estancia en la planta baja cuenta con un elemento singular como es la barra de piedra pulpis en el bar, la estantería junto con la gran lámpara en la biblioteca o la mesa de mármol venato del restaurante.


El mobiliario, las lámparas decorativas y todos los textiles han sido escogidos basándose en una paleta de colores marrón oscuro, azul neutro y ocre, combinando también la madera y el hierro envejecido.


La zona Wellness es un espacio de líneas puras y ha sido diseñado buscando un ambiente sofisticado utilizando la luz difusa para iluminar los diferentes elementos, como son sauna, baño de vapor o el jacuzzi. También dispone de un gimnasio y una sala de tratamientos que completan los servicios.


En todas las habitaciones hay unas fotografías especiales de Praga, que fueron sacadas por un artista usando unas cámaras hechas a mano por él mismo.


Desde la arquitectura hasta el interiorismo en el Boho Prague Hotel, todos los detalles fueron pensados para ensalzar el edificio y estar a la altura de la ciudad en la que se encontraba.


 


 

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    GCA ARCHITECTS with Antonio Puig leading the project and architect Patricia Aragón as project director is the team in charge of developing the total refurbishment project of the building including the change of use. The Architecture and Interior Design project has been simultaneously defined which has led to a totally homogeneous result. The building is located at 4th of Senovazna Street in Prague, close to the historic Astronomical Clock on the Old Town Square.It dates back on 1911...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 51 users