YinYang office

Utrecht / Netherlands

14
14 Love 1,986 Visits Published

The YinYang office is located in the business district in Utrecht in The Netherlands. In the 90’s Dutch architect Chiel Verhoeff designed the office floor plan in the shape of a YinYang symbol. The building consists of a white Yin building and a black Yan building. The space between the two opposing and merging elements was the main entrance with a spacious atrium. After several renovations during the last 20 years the quality of the atrium and the pure organization of the building was ruined. Hofman Dujardin Architects redesigned the new vibrant entrance and restored the authentic quality of the spacious atrium. The transformation of the building was initiated by the change of the tenant, from a single tenant situation to a multitenant office building.
The heart of the building consists of two elementary atmospheres with their own specific identity. The bright white atrium versus the intimate warm spaces alongside.
The high bright white atrium forms the connection between the main entrance and the green garden. In the bright space are the dynamic reception desk, the informal open meeting areas, a luscious tree and new spiral stairs connecting the first floor bridge to the ground floor atrium. In all these areas we feel brightness, lightness and a connection to the entrance and the outdoor surrounding green. The floor in the atrium is a seamless innovative terrazzo floor. The stairs are made with white sprayed steel and a Barrisol backing, the dynamic reception desk for a maximum of hospitality is made with seamless Corian and subtle indirect light. The white new ceiling emphasizes the beautiful curved space.
The spaces positioned alongside the bright atrium are more intimate and have an contrasting character and atmosphere. The coffee bar, the lounge and the meeting rooms are materialized with warm carpets, oak floor and walls, colorful chairs and special lights.


The two contrasting spaces with different atmospheres refer to the YinYang philosophy. They are in contrast but at the same time to are a unity. The total experience of the space is rich and diverse.
• What were the specific needs that attended at the time of its corporate interior design project?
The YinYang building was a single tenant office building. Due to the contract changement the single tenant reduced space and allowed other tenants in the building. The new vibrant entrance is designed as a central meeting and working area for all the tenants of the building. From a single tenant to a multi-tenant office space with a new dynamic meeting and reception atrium in the heart of the building.
• What were the challenges you faced in development?
The challenge was to restore the authentic qualities of the building such as the spacious continuous atrium and to give the collective entrance a new vibrant identity.
• What did they like about their work on the final result?
The client appreciates the new identity of the spacious atrium and the warm and tactile spaces such as the meeting rooms, the lounge and the coffee bar which are positioned alongside the atrium. The quality of the space attracts new tenants.

14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The YinYang office is located in the business district in Utrecht in The Netherlands. In the 90’s Dutch architect Chiel Verhoeff designed the office floor plan in the shape of a YinYang symbol. The building consists of a white Yin building and a black Yan building. The space between the two opposing and merging elements was the main entrance with a spacious atrium. After several renovations during the last 20 years the quality of the atrium and the pure organization of the building was...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users