Cabin Vardehaugen

Atrium cabin by the north sea Norway / 2008

13
13 Love 2,848 Visits Published

This project is placed on an outcrop by a fjord in central Norway. The adjacent landscape is dominated by sea, rock, heath and a sometimes rough coastal climate.


The cabin is shaped in a pose similar to a mountain fox curling up to avoid the cold wind. The building lies snugly by a rocky ridge, whilst a small atrium opens up to the panoramic view outside. A small annex helps define the atrium and shelters the outside spaces from cold and wind.


Local wind information on the property was registered with the help of windsocks and conversations with local inhabitants. These observations, in addition to Anne Brit Børve’s PhD on design in harsh, cold climates, became important tools in relation to the placement, disposition, and design of the building entities.

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project is placed on an outcrop by a fjord in central Norway. The adjacent landscape is dominated by sea, rock, heath and a sometimes rough coastal climate. The cabin is shaped in a pose similar to a mountain fox curling up to avoid the cold wind. The building lies snugly by a rocky ridge, whilst a small atrium opens up to the panoramic view outside. A small annex helps define the atrium and shelters the outside spaces from cold and wind. Local wind...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users