Dental Clinic

Comprehensive spatial remodeling for a Dental Clinic Juhu / India / 2015

11
11 Love 11,195 Visits Published

A bright and fresh space has been created for a dental clinic that occupies the lower level of a rowhouse complex within suburban Mumbai. As with several such units within the neighbourhood, the space was in a state of disrepair and several alterations had cut it up into an incongruous set of rooms, rendering it ineffective for the needs of the clinic. The first set of alterations carefully reinforced the existing structural system, and then removed the dividing masonry walls, opening up the larger floor plate for more flexible use.


A primary objective has been to maximise the penetration of natural light into the operatory and consulting areas. The main access corridor that flanks the operatory rooms has a set of openings that allow diffused natural light into the space and into the glass-fronted cabins that it serves.


The glass faces of the cabins turn towards the entrance area, orienting approaching patients. The corridor responds to this jagged edge by a zig-zagging light overhead that starts off from the entrance of the clinic and runs all the way to its rear. Super-graphics on the glass faces provide degrees of privacy to the interior while providing a lively and informative engagement with patients on the outside. A tree passing through the space - an oddity seen in several such rowhouses in the city - was retained, while separated from the interior, providing an unexpected encounter with nature within what is expected to be a sterile environment.


By imbuing the space with a sense of approachability and informality, the clinic turns into a happy and inviting environment for both patients and the doctors that work there.


Architects: JDAP Design - Architecture - Planning [www.jdap.in]
Location: Mumbai, India
Project Team: Avishkar Bharati, Clarissa D'Souza, Enid Gomez, Jude DSouza [Principal]
Photography: Studio Kunal Bhatia [www.KunalBhatia.net]

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A bright and fresh space has been created for a dental clinic that occupies the lower level of a rowhouse complex within suburban Mumbai. As with several such units within the neighbourhood, the space was in a state of disrepair and several alterations had cut it up into an incongruous set of rooms, rendering it ineffective for the needs of the clinic. The first set of alterations carefully reinforced the existing structural system, and then removed the dividing masonry walls, opening up the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Hospitals, private clinics / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users