Courtyard House | formwerkz

World Architecture Festival 2014 - Shortlist Tanah Merah / Singapore / 2014

33
33 Love 3,183 Visits Published

The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore.Built for a multi-generational family who seeks a communal way of living but wanted a space that are private, screened from the prying eyes of surrounding neighbors. While inspired by the Si He Yuan courtyard house, the project seeks to readapt the vernacular typology found in the northern regions of China, to a detached house typology in an urbanized tropical context.


The massing, comprising of two blocks in a north-south orientation, delineate the site with a front garden, the central courtyard where all the rooms looked into and a back garden. The public and private realms are layered in a spatial procession from the street. Circulation within the house circumambulate the courtyard on all floors.


The main spaces are organized around this central, outdoor atrium     where a lap pool runs parallel to one edge. The ground floor is finished entirely in hone travertine without any drops to blur the boundaries between indoor and outdoor, unifying the entire ground floor as a singular, seamless, communal space. The perforated concrete wall allows for air-flow and glimpses of the garden beyond but shields the western sun and its adjacent neighbors.


 The house expresses the relationship between periphery and core. Similar to the traditional courtyard typology, the inner core is a private, secure and well-ventilated outdoor space intended as an extension of the family space. While the periphery is surrounded in dense tropical foliage, the courtyard is tranquil and contemplative. Through a series of spatial appendixes of bridges, wall perforations, pool extensions, shower stalls, stairs and bay windows that penetrate the two side walls that bound the inner sanctum, the residents gets to experience the tropical garden on the periphery.

33 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore.Built for a multi-generational family who seeks a communal way of living but wanted a space that are private, screened from the prying eyes of surrounding neighbors. While inspired by the Si He Yuan courtyard house, the project seeks to readapt the vernacular typology found in the northern regions of China, to a detached house typology in an urbanized tropical context. The massing,...

    Project details
    • Year 2014
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor Emma Contracts
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users