Casa unifamiliare

Sëlva / Italy / 2015

110
110 Love 8,501 Visits Published

The single family house, projected by Rudolf Perathoner Architects, is situated on a steep hill just outside the mountain village of Selva in Val Gardena in a unique position with astonishing views of the beautiful Dolomites.


In this work, the appropriate integration of the architecture into the site and the surroundings was a priority, inserting it in the natural topography of the slope dividing the house into 2 floors plus an additional garage and cellar underground level.


The project was inspired by the traditional architecture of the old rural houses of the valley, which is expressed for instance in the saddle roof with it`s typical shingle covering and the use of local building materials like larch wood which was employed on the exterior as well as on the interior. Careful implementation of energy efficient solutions were hallmarks of the project.


 


La casa unifamiliare si trova nella zona nord di Selva di Val Gardena con vista sul massiccio del Sassolungo.


Nella progettazione venne presa ispirazione dai masi tradizionali della valle, inserendola nella topografia naturale del pendio suddividendo la casa in due piani, piú l‘aggiunta del garage e della cantina nel sottoterra.


Massima prioritá venne data a un inserimento sinuoso della casa nel terreno edificabile lungilineo in pendenza. La zona comune del soggiorno e della cucina si aprono verso un ampio panorama in direzione del sella e del Sassolungo. Le scale interne seguono l’ andamento del terreno. Per tale struttura fu scelto un tradizionale tetto a due falde e l’utilizzo di tipici legni del posto, come il larice, e in piú fu considerato nell’ esecuzione della struuttura portante sempre il massimo dell’efficenza energetica ( CasaClima A). Inoltre, per garantire un immagine coerente della casa, vennero utilizzati gli stessi legni anche all’interno.


 

110 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The single family house, projected by Rudolf Perathoner Architects, is situated on a steep hill just outside the mountain village of Selva in Val Gardena in a unique position with astonishing views of the beautiful Dolomites. In this work, the appropriate integration of the architecture into the site and the surroundings was a priority, inserting it in the natural topography of the slope dividing the house into 2 floors plus an additional garage and cellar underground level. The project was...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Lighting Design / Photography / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 110 users