School Bouldering and Climbing Centre

Bruneck / Italy / 2015

90
90 Love 20,073 Visits Published

The School Bouldering and Climbing Centre in Bruneck is probably the first climbing centre in the world to be designed specifically as a school sport facility. Throughout the day, school groups will come here for physical education; the centre is big enough to be used by several groups at the same time.
Given the heterogeneous surroundings of the new climbing centre in immediate vicinity to two large car parks, the challenge was to develop a vigorous design of great symbolic expressiveness. This was achieved by combining an enclosed courtyard with an amphitheatre and a broad green strip separating the building from the car park.
The design envisages an uninterrupted spatial sequence whose different sections vary in terms of height and breadth, arranged around the courtyard and the outdoor climbing area, which they define as premium exterior spaces. While the outside façade of the building forms a solid wall, the internal divides and the façade towards the courtyard are all made of glass.
From the courtyard, visitors enter the climbing centre via the lobby situated prominently between the lead climbing area and the training area, from which it is separated by internal glass divides. The lobby houses the cash desk, refreshments counter, rental desk, and an office space. On its one side, a staircase provides a link to the other levels, while on the other a gallery forming part of the refreshment area offers fascinating views onto the climbing walls. As access to all of the main areas is situated on the lower floor at Level -1, it was possible to arrange the circulation area, changing rooms, and ancillary rooms in space created underneath the courtyard, giving them a central location and clear layout. An additional light well provides the utility rooms on the lower level with ample natural light. The courtyard, the lobby, and the visitors’ galleries provide spectators with numerous opportunities for watching the climbing, as do the glass walls on the lower floor.
Although the design is highly distinctive, clear topographic references mean that the building integrates well with the surrounding landscape. A limited palette of details and materials was used: the solid shell of the building is made of bush-hammered seamless poured-in-place concrete made with a natural aggregate of local limestone. The roof is interpreted as a fifth façade.


 


[DE]
Die Schulboulder- und Kletterhalle in Bruneck ist wohl die erste Anlage weltweit, welche als Schulsportanlage konzipiert ist und gleichzeitig über den gesamten Tag mehrere Schulklassen zum Sportunterricht aufnehmen wird.
Für das Projekt neuen Kletterhalle, mit dem sehr heterogenen Umfeld und in der speziellen Lage zu zwei großen Parkplätzen soll ein Entwurf von elementarer Kraft und großer Zeichenhaftigkeit geschaffen werden, welcher mit dem introvertierten Innenhof, dem Vorplatz als Zuschauerbereich für verschiedenste Veranstaltungen und dem breiten Abstandsgrün zwischen Baukörper und Parkplatz, in besonderer Art und Weise auf die städtebauliche Situation reagiert.
Das vorgeschlagene Projekt zeigt sich als zusammenhängende Gebäudeformation mit in der Höhe und Raumtiefe variierenden Segmenten, welche in ihrer Anordnung mit dem Innenhof und dem Außenkletterbereich qualitativ hochwertige Außenräume entstehen lassen. Die dem Innenhof abgewandte Gebäudeseite zeigt sich mit massivem und geschlossenem Rücken, während die einzelnen Raumfolgen untereinander und zum Hof hin völlig verglast sind.
Der Besucher betritt die Kletterhalle über den Innenhof und gelangt direkt in das zwischen Vorstiegs- und Schulungsbereich in prominenter Position eingefügte Foyer mit Kassa, Bar, Ausleihe und Büroraum. Das zu beiden Seiten der Hallenräume angrenzende Foyer und die davon strahlenförmig abzweigenden Bereiche der Erschließungstreppe und der Besuchergalerie des Barbetriebes bieten interessante Einblicke in das Geschehen der auf tieferem Niveau angeordneten Kletterhallen. Die Anordnung aller Hauptnutzbereiche auf der tiefer liegenden Ebene -1 ermöglicht die zentrale und übersichtliche Unterbringung der Erschließungsflächen samt Umkleiden und Nebenräumen unterhalb des Innenhofes. Ein zusätzlicher Lichthof versorgt die Serviceräume der tiefer liegenden Ebene mit viel Tageslicht. Neben den Einblicken über die verglasten Außenfassaden, den vielfältigen Sichtbeziehungen in Foyer und Besuchergalerien, sind die Aktivitäten in den Kletterhallen auch optimal über die verglasten Innenwände entlang der Erschließungsebene auf Ebene -1 einsehbar.
Das Projekt besitzt eine hohe Wiedererkennung, zielt aber in seiner starken landschaftlichen Bezugnahme auf eine gute Integration in den umgebenden Natur- und Landschaftsraum. Es bedient sich weniger Details und Materialien, die monolithische Gebäudehülle ist fugenlos in Ortbeton mit gestockter Oberfläche und natürlichen Zuschlägen aus örtlichem Kalkgestein ausgeführt. Die Dachfläche wird als fünfte Fassade interpretiert.


[IT]
Il progetto per la nuova palestra scolastica per l’arrampicata sportiva, ubicata nella diretta vicinanza di due grandi parcheggi, va a inserirsi nella zona scolastica di Brunico contraddistinta dal linguaggio architettonico eterogeneo degli edifici scolastici presenti. Da qui nasce la ricerca di un gesto forte ed “elementare” che reagisce al tessuto urbanistico esistente con un edificio circondato dal verde, con una sorta di atrio attorno al quale è organizzato tutto il programma planivolumetrico e la tribuna per spettatori da utilizzare per eventi di diverso tipo.
L’edificio è concepito come “formazione” architettonica composta da una successione di volumi che variano sia nell’altezza sia nella profondità raggruppandosi attorno ad una corte interna e sviluppando un’elevata qualità spaziale. Mentre la facciata verso l’esterno si dimostra chiusa e senza aperture visibili, all’interno le sequenze dei vani si aprono in maniera generosa verso la corte interna con facciate completamente vetrate. Attraversata la piazza dell’atrio, il visitatore entra direttamente nella zona di ingresso che ospita un grande mobile centrale contenente la cassa, il bar, l’ufficio informazioni e il prestito di attrezzature sportive per l’arrampicata.
Dalla zona d’ingresso, affiancata su entrambi i lati dalle palestre, si diramano la galleria del bar e la scala principale, da dove i visitatori possono osservare immediatamente le diverse attività delle palestre che si svolgono sul livello -1 interrato: infatti il progetto sviluppa quasi tutti i principali ambienti sul livello interrato dove si trova la zona di distribuzione centrale con gli spogliatoi e diversi vani secondari sistemati direttamente sotto la piazza sovrastante del livello principale. Grazie ad piccola parte della corte disposta sul livello interrato, la luce naturale pervade anche gli spazi situati su questo piano.
Ai visitatori l’edificio appare subito trasparente ed accogliente offrendo diverse possibilità di seguire le attività ed i movimenti degli arrampicatori: dall’ esterno attraverso le facciate interamente vetrate dell’atrio e dall’interno dalla galleria del bar, dalla passerella dei visitatori al primo piano, dalle scale, ma anche direttamente dal piano interrato attraverso le pareti vetrate.
Pur mantenendo una forte riconoscibilità e autenticità, l’edificio è parte integrante del paesaggio naturale circostante. Il progetto utilizza in maniera innovativa pochi materiali e pochi dettagli. Il materiale impiegato per la struttura portante dell’involucro monolitico è un calcestruzzo “bocciardato” composto da inerti naturali locali di origine calcarea e realizzato senza giunti di dilatazione. La superficie del tetto è tematizzata come quinta facciata.

90 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The School Bouldering and Climbing Centre in Bruneck is probably the first climbing centre in the world to be designed specifically as a school sport facility. Throughout the day, school groups will come here for physical education; the centre is big enough to be used by several groups at the same time.Given the heterogeneous surroundings of the new climbing centre in immediate vicinity to two large car parks, the challenge was to develop a vigorous design of great symbolic expressiveness. This...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Sports Centres / Sports Facilities / Leisure Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 90 users