Statoil regional and international offices

Winner WAF 2013 Office Category Fornebu / Norway / 2012

39
39 Love 6,196 Visits Published
The new Statoil regional and international offices at Fornebu is result of an open competition won by Norwegian architects a-lab in February 2009, with completion of the building the autumn of 2012. ICONIC & INNOVATIVE. Statoil is a Norwegian energy producer, the 57th largest company in the world by revenue, with about 30 000 employees in 37 countries. 2500 of these now work in this unique office building, with a spectacular view over adjacent park areas and the fjord of Oslo. The iconic structure seeks to reflect Statoil’s role as an innovative and internationally pioneering petroleum company as well as giving a new identity and pulse to the local environment. FROM AIRPORT TO URBAN ENVIRONMENT. The Fornebu area, a previous site for Oslo’s main airport, is undergoing a radical transformation into an urban area, with commercial and residential buildings and public recreation areas. A key challenge of the design was to balance size and architectural expression with its surroundings, whilst at the same time introducing new impulses that enliven the park and commercial area. More specifically: how does one design a 65.000 (117.000 m2 with underground parking) commercial building complex to make it blend with the idyllic shoreline of Fornebu? PARK AND LANDMARK. A large part of the site has been transformed into a publicly accessible park and promenade along the fjord. The new office building stands on the site of the old airport’s multi-storey car park. The structure consists of five office lamellas of identical size, stacked on top of each other. The concept minimizes the environmental footprint of the building and gives a generous amount of space to the park. MODULAR CONSTRUCTION. Each lamella is 3 stories high, 140 meters long and 23 meters wide. The modules are oriented differently to optimize internal daylight conditions and views towards the fjord landscape. Inside, the modules create a communal atrium, with an “urban plaza” connecting many of the social functions on the ground floor. The design is rooted in the democratic principle of bestowing all users of the building with excellent working conditions that include stunning views and good light conditions. SEAMLESS SUPERSTRUCTURE. The building design draws on the oil industry’s own construction forms and techniques. The steel superstructure enables the different modules to cantilever up to 30 meters. Escape stairs and services are concentrated in four giant concrete cores, which also stabilize the superstructure. The façade consistes of about 1600 prefabricated elements with integrated windows, insulation and solar-shading, a highly energy efficient solution with no visible fixings in the entire facade. PROPELLER-SHAPED GLASS ROOF. The central atrium is covered by a high-tech, “propeller-shaped” glass roof – the first of its kind in Scandinavia. The geometry can be described as a «soap-bubble», finding the smallest surface area to close the volume between the modules. Considering the extra weight from snow, this construction was one of the most complex challenges of the project. FRICTION FOR INNOVATION. A communication tower in the communal atrium is the centre of the building’s social life; everyone passes through the atrium to and from work. In this way, spontaneous encounters and exchanges are fostered, which are very desirable for an international knowledge-based company such as Statoil. FLEXIBLE SOLUTIONS. The office building has a high degree of flexibility to ensure that it can easily be adapted to changing future needs. A specially developed ceiling allows workspaces with separate units as small as 3x3 meters, each with access to power, sprinklers, ventilation and lighting. An interior almost free of columns makes it possible to easily adjust the number and size of workstations and meeting rooms according to a project or the tenant’s shifting needs. COST EFFECTIVE. The characteristic building is highly cost effective and has a calculated energy use of just 103 kWh/m2/yr. This is achieved through several methods, including using heat from the remote centralised heat source, 85% energy recycling and of course a well insulated and airtight skin: The triple-glazed façade panels have an u-value of 0.6 and the air tightness of the construction aids reaching the very low energy consumption figures for the building. 20 MONTHS, 2500 WORKERS. The construction of the building above ground was completed in less than 20 months, with a total of 2500 people from 30 countries having worked on site. Due to the very short construction period, most of the building, including steel and concrete superstructure, facades and glazed structures, was prefabricated off-site. Northern Europe’s biggest mobile crane was used for the assembly of the steel trusses. FRUITFUL DIALOGUE. Thanks to thorough planning, advanced BIM-modeling and a fruitful solution-oriented dialogue, the team of the architects, client and owner, construction companies and all subcontractors were able to complete the complex design on schedule. The result is a building where the owner, contractor, architects, construction companies and user of the building have all expressed great satisfaction with the project. A MODERN SCANDINAVIAN. Although an untraditional office building, the new Statoil offices represent typical Scandinavian values by emphasizing democratic values and social equality. Both placement and orientation reflects optimized adaptation to its surroundings. Inside, the warm oak interior and cool aluminum reflects the soft northern daylight in different ways, and create a much appreciated contrast in the aspect of accessibility and universal design. AWARD WINNING. Before construction the new Statoil offices was awarded at the 2009 World Architecture Festival (WAF) Award, and after completion the 2012 World Architecture News (WAN) Awards – both in the Commercial category. The project was recently nominated to the Norwegian CITY Award and the international 2013 MIPIM Award, in the category of Best Office & Business Development. Besides complementing the iconic and advanced structure, juries praise the flexible office solutions and the building’s adaption to the site. In addition the project received the Norwegian Developers Award 2013 for an exemplary process and interdisciplinary cooperation.
39 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The new Statoil regional and international offices at Fornebu is result of an open competition won by Norwegian architects a-lab in February 2009, with completion of the building the autumn of 2012. ICONIC & INNOVATIVE. Statoil is a Norwegian energy producer, the 57th largest company in the world by revenue, with about 30 000 employees in 37 countries. 2500 of these now work in this unique office building, with a spectacular view over adjacent park areas and the fjord of Oslo. The iconic...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2012
    • Client IT Fornebu Eiendom AS
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters
    • Websitehttp://www.a-lab.no
    Archilovers On Instagram
    Lovers 39 users