Chalet SOLEYÂ

Les Houches / France / 2014

51
51 Love 4,442 Visits Published

This project started with a mountain guide’s home. Because the house was originally self-built, it had a unique soul.


After a change in ownership, Solelyâ’s “vocation” also changed. Now using it as a second home, the new owners wanted more light, more spectacular views.


Located on a natural promontory in the lower Valley, surrounded by rock faces giving it the appearance of a natural fortress, Solelyâ boasts a superb site and orientation.


The challenge was to avoid losing the essence of the charming and traditional original building while integrating an updated design, modern materials and innovative solutions. The project was made possible by the architectural literacy of the new owners, as well as their sensitivity to beauty and their appreciation for high quality construction. In a word, the architect and the owners spoke the same language.


Solelyâ is the first home with a green roof deck in Coupeaux, in the commune of Les Houches. That choice and the work on the fifth façade resulted from a considered process and a desire to respect the environment – not only in ecological terms but in terms of respect, by limiting direct sightlines to neighbours. On these steep Coupeaux hillsides, the view from a roof includes a view of downhill neighbours.


In keeping with sound principles of thermal regulation, significant work went into optimizing the use of solar energy. The sun-facing façades were opened up, while the building has no north-facing openings. The existing building was insulated and renovated with high-performance solutions.


The main new feature is the addition of a living space consistent with the scale of the entire building, to make the most of this fine site nestled in the mountains.


The added space, a room made of glass and polished and lacquered black aluminum, contrasts with the original timber construction. That contrast is carried through to the uses of the different spaces, with the original low-ceilinged structure housing private spaces and bedrooms, while the modern section contains shared spaces designed for socializing.


Solelyâ now has two personalities, reflected in its two distinct entrances: a practical, family-oriented entrance, and a more dramatic entrance for guests.


The cantilevered structure of Solelyâ is particularly refined, lacking any posts. Situated on a promontory, it evokes homes we might see overlooking the Pacific Coast Highway in Malibu, so very far from Coupeaux.


 


[FR]


 


Ce projet est né des mains d’un guide de haute montagne. À l’origine auto construit, cela lui a offert une âme singulière. Après avoir changé de propriétaire, la « vocation » de Solelyâ s’est modifiée. Désormais résidence secondaire, les nouveaux habitants souhaitaient plus de lumière, plus de vues.


Implantée sur un promontoire naturel au dessus de la Vallée, entourée de rochers lui donnant son aspect de forteresse naturelle, Solelyâ bénéficie d'une situation et d'une orientation fantastique. L'enjeu était de ne pas dénaturer l'original charmant et traditionnel en intégrant un design contemporain, des matériaux modernes et des solutions innovantes.


Le projet a pu voir le jour grâce à la culture architecturale de leurs nouveaux possesseurs, leur sensibilité pour le Beau et leur goût pour la qualité du bâti. L'architecte et les propriétaires parlaient ainsi le même langage.


Solelyâ est le premier habitat avec une toiture terrasse végétalisée située à Coupeaux, sur la commune des Houches. Ce choix, ce travail sur la cinquième façade, est le fruit d'une réflexion et d'une volonté de respecter l'environnement. Pas seulement en terme écologique mais aussi en matière de respect, en limitant les vis à vis. En effet, sur ces coteaux escarpés de Coupeaux, les toits s’offrent à la vue des voisins du dessus.


Conforme à la régulation thermique, un travail important a été fourni afin d’optimiser les apports solaires. Les façades ensoleillées ont été dégagées et le projet ne comporte aucune ouverture au Nord. L'existant a été isolé et rénové en privilégiant les solutions performantes.


L'aménagement principal fut d'ajouter une pièce de vie à l'échelle de l'ensemble pour jouir au mieux de ce hameau, lieu privilégié s’il en est.


Cet espace en plus, cette pièce greffée sur la façade d'origine faite de verre, d'aluminium noir, lisse et laqué, contraste avec la construction en madrier d'origine. Ce contraste se retrouve dans les vocations des différents espaces, avec la partie originelle pour les espaces privées, les chambres et ses plafonds bas ; et la partie moderne, lieu de sociabilité avec ses espaces à partager.  


Solelyâ a maintenant deux personnalités, jusqu'à ses deux entrées distinctes : une première entrée pratique, familiale et une seconde plus théâtrale, une entrée d'apparat pour les invités.


La structure de Solelyâ a été particulièrement étudiée, en porte-à-faux, celle-ci ne comprend pas de poteaux. Sur un promontoire, elle peut évoquer ces maisons que l'on retrouve au dessus de la Pacific Coast Highway à Malibu… Bien loin de Coupeaux. 

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project started with a mountain guide’s home. Because the house was originally self-built, it had a unique soul. After a change in ownership, Solelyâ’s “vocation” also changed. Now using it as a second home, the new owners wanted more light, more spectacular views. Located on a natural promontory in the lower Valley, surrounded by rock faces giving it the appearance of a natural fortress, Solelyâ boasts a superb site and orientation. The challenge was...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Cost €670,000 + taxes
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 51 users