De Nieuwe Putgraaf | Kristine Tumanyan

Heerlen Heerlen / Netherlands / 2015

3
3 Love 892 Visits Published

De Nieuwe Putgraaf


Natuur, wonen en leefbaarheid zijn elementen die Kristine Tumanyan in al haar projecten probeert mee te nemen. De Russische ontwerpster studeerde af aan de ABK in Maastricht met herbestemmingsplan voor het voormalig kantoorpand aan de Putgraaf. 


 “In de tijd dat ik in Heerlen woonde, heb ik de stad leren kennen als een mooie locatie om een brug te slaan tussen leven, natuur en wederopbouw. Hiervoor zijn allerlei aanknopingspunten te vinden in de regio. Leegstand er daar één van. Een zo’n leegstaand gebouw sprak mij heel erg aan en ik kreeg meteen zin om ermee aan de slag te gaan.


 Beeldbepalend


Het gebouw is een voormalig kantoorgebouw met een ritmische structuur van verticale en horizontale elementen. Betonnen kolommen dragen het volledige gebouw, met in het midden de dragende kern met liften, schachten en wc’s. Het pand is één van de hoogste en in volume grootste gebouwen in het centrum van Heerlen en daarmee beeldbepalend.


Het pand ligt aan de Putgraaf, dat het Heerlense centrum verbindt met de groene randgebieden. Direct naast de Putgraaf is het Aambos te vinden: een ruim groen gebied met veel bebossing. Bij de Putgraaf komen urbane en rurale contexten met elkaar in contact. Het gebied biedt veel groeiruimte en potentie.


 Bos en stad


‘Kwaliteit van het leven’ is voor mij een belangrijk uitgangspunt geweest bij het maken van een nieuw plan voor het oude kantoorgebouw aan de Putgraaf.  Ik heb drie hoofdfuncties voor het pand bedacht: wonen, sporten en de verkoop van levensmiddelen. De transformatie van het pand begint met de aanpassing van het straatprofiel en het benadrukken van de connectie tussen het bos en de stad. Dit gebeurt door het stadspark achter het gebouw te plaatsen. Van het fundament tot de top worden parkeergarages, een vier seizoenen kwaliteitsmarkt, een luxueuze sportaccommodatie en uiteenlopende woningen gerealiseerd. Het volledige complex wordt één geheel door subtiele, natuurlijke materiaal- en vormkeuzes en door accentueringen op authentieke elementen.

3 users love this project
Comments
  comment
  user
  Enlarge image

  De Nieuwe Putgraaf Natuur, wonen en leefbaarheid zijn elementen die Kristine Tumanyan in al haar projecten probeert mee te nemen. De Russische ontwerpster studeerde af aan de ABK in Maastricht met herbestemmingsplan voor het voormalig kantoorpand aan de Putgraaf.    “In de tijd dat ik in Heerlen woonde, heb ik de stad leren kennen als een mooie locatie om een brug te slaan tussen leven, natuur en wederopbouw. Hiervoor zijn allerlei aanknopingspunten te vinden in de regio....

  Project details
  • Year 2015
  • Status Unrealised proposals
  • Type Parks, Public Gardens / Parking facilities / Apartments / Office Buildings / Sports Centres / Sport halls / Fitness Centres / Sports Facilities / Wellness Facilities/Spas / Restaurants / Interior Design / Lofts/Penthouses / Markets / Furniture design / Product design
  Archilovers On Instagram
  Lovers 3 users