HDJ89

Tijuana / Mexico / 2014

17
17 Love 1,354 Visits Published

HDJ89 is the ninth of 12 infill houses we are developing in the HDJ project in Tijuana.
Built on a 305 square meter site, the spatial distribution is organized around a nine square grid.
The central quadrant is a courtyard that serves to illuminate and ventilate the rest of the program.
In order to create a sense of openness towards the street and the City, there is no garage door,
with the concrete slab clearing a span of 14 meters. Opening the front door, the first quadrant of
the grid contains both vertical and horizontal circulation, offering a clear view through the whole
house.
A reflecting pond, the center of the house with a tree in the middle, anchors the courtyard, with
water circulating through a channel that ends in the pool. With an amazing view of the cityscape,
the pool blurs the limit between the house and the hill.
The program of the house, each contained in different quadrants is distributed around the central
courtyard. The first floor, with social space, contains living room and dining room on one side
and kitchen on the other side. While the private space is distributed on the second floor.
The grid that composes the floorpan is also reflected on the facades, made up of six quadrants on
each side, that are folded and fragmented responding to the location of its apertures. With a
minimal palette of materials, the house blends into Tijuana’s nighttime sky.


Project: T38 studio
Design Team: Alfonso Medina, Joseph Ruiz Tapia, Alejandro Bustos, Alejandra Matías,
Sara Díaz, Mariel Nuñez Collins, Ana Darice Payan, Oscar González.
Construction: Taller38
Design year: 2013
Construction year: 2013-2014
Site surface: 305 m2
Construction surface: 295 m2
Location: México, Tijuana, Baja California.
Photography : Fran Parente

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    HDJ89 is the ninth of 12 infill houses we are developing in the HDJ project in Tijuana.Built on a 305 square meter site, the spatial distribution is organized around a nine square grid.The central quadrant is a courtyard that serves to illuminate and ventilate the rest of the program.In order to create a sense of openness towards the street and the City, there is no garage door,with the concrete slab clearing a span of 14 meters. Opening the front door, the first quadrant ofthe grid contains...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users