Ideas competition for the renovation of the main building of the old CLESA dairy plant

Concurso de ideas para la rehabilitación de la nave principal de la antigua fábrica de CLESA Madrid / Spain / 2015

2
2 Love 1,723 Visits Published

Our project strategy for an intervention in the CLESA complex is to replicate the one proposed by Alejandro de la Sota in his original project, only reconsidering it in an opposite direction.


According to de la Sota, “conceptually, this project corresponds to the idea of adapting every specific volume included in the needs program, dealt with independence, in order to form a harmonic ensemble, where no part loses its own personality”.


This means that if Alejandro de la Sota based his project on a specific needs program in order to define a series of architectural volumes, spaces and forms. We propose to assign new specific uses to the existing architectural volumes, spaces and forms; these functions have to be compatible as well to maintain each part’s independent “personality”, eventually harmonizing all. While Alejandro de la Sota’s strategy in his original projects was influenced by a functionalist approach linked to the development of industrial architecture, in our approach we want to invert this strategy to reflect the architectural design practice in our post-industrial society. It is possible to identify our procedure with a recycling process, wherein a different kind of determinism is assumed.           


Nuestra estrategia proyectual para intervenir en el conjunto de CLESA consiste en replicar la estrategia propuesta por Alejandro de la Sota en su proyecto original, pero replanteándola en sentido inverso.


Según sus palabras, su proyecto “Conceptualmente corresponde al pensamiento de adaptar cada volumen específico de cada parte del programa de necesidades, tratado con independencia, a un conjunto armónico, en donde no pierde cada parte su propia personalidad”.


De manera que, si Alejandro de la Sota partía de un programa concreto de necesidades y de funcionamiento del edificio para definir una serie de volúmenes, espacios y formas arquitectónicas, nosotros proponemos asignar nuevos usos específicos y compatibles que mantengan la “personalidad” independiente de dichos volúmenes, espacios y formas arquitectónicas, armonizándolos como partes de un programa conjunto. Y si la estrategia de Alejandro de la Sota en su proyecto inicial está influida por un planteamiento funcionalista ligado al desarrollo de la arquitectura industrial, en nuestro planteamiento queremos reflejar la coherencia de realizar esta estrategia a la inversa para proyectar en nuestra sociedad post industrial, pudiéndose identificar como un proceso de reciclaje en el que se asume otra clase de determinismo arquitectónico. 

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Our project strategy for an intervention in the CLESA complex is to replicate the one proposed by Alejandro de la Sota in his original project, only reconsidering it in an opposite direction. According to de la Sota, “conceptually, this project corresponds to the idea of adapting every specific volume included in the needs program, dealt with independence, in order to form a harmonic ensemble, where no part loses its own personality”. This means that if Alejandro de la Sota based...

    Project details
    • Year 2015
    • Status Competition works
    • Type Public Squares / Business Centers / Hotel/Resorts / Restaurants / Leisure Centres / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Recovery of industrial buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users