Varna library

shortlisted Varna / Bulgaria / 2015

1
1 Love 814 Visits Published

The building is a volume of light. The brise soleil façade that delimits it, uniforming its stereometric surface, makes it a collector of light during the day and, illuminated by the interior lights during the night, connotes it as a large urban lantern. The interior space, bordered by glass walls, is projected towards the surrounding cityscape. The complex functional program is ordered by few simple design choices: the use of a pure and rigorous volumetry, a modular and flexible design, the presence of patios, interior balconies and a large terrace: a real elevated plaza that looks at the surrounding landscape and the Black Sea. The widespread transparency of the volume contrasts with the opacity of the storage, functional core of the building, guarded like a precious treasure from solid walls that occupies the intermediate levels. On the ground floor, the building is a covered extension of the square, a large urban passage, open to collective uses during all hours of the day.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The building is a volume of light. The brise soleil façade that delimits it, uniforming its stereometric surface, makes it a collector of light during the day and, illuminated by the interior lights during the night, connotes it as a large urban lantern. The interior space, bordered by glass walls, is projected towards the surrounding cityscape. The complex functional program is ordered by few simple design choices: the use of a pure and rigorous volumetry, a modular and flexible design,...

    Project details
    • Year 2015
    • Client Municipality of Varna
    • Status Competition works
    • Type Libraries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users