Le Bic

Rimouski / Canada / 2015

19
19 Love 2,344 Visits Published

In the Rimouski region, close to the Bic National Park, the clients own of a small house located on the heights of the village that they wish to extend while retaining a trace of its presence. Their new needs lead to completely transform and enlarge the original house. Two volumes of wood and steel are juxtaposed in an L shape to the existing volume coated in brick, now containing the entry,office space and living room. The two new volumes host the kitchen and dining room on the ground floor and the bedrooms and bathrooms on the second floor. The two new overlapping boxes protrude towards the edge of the forest allowing to insert a new terrace overloking the garden.Double height volumes flooded with natural light are thus defined at the junction of the three boxes. Organising the inner space, they delineate pictureframes onto the surounding landscape. A color palette composed of gray, black and blue juxtaposed to cedar wood corridors create a visual and geometric continuity within the living spaces.


[FR]
Dans la région de Rimouski, à proximité du parc national du Bic, les clients sont propriétaires d’une petite maison située sur les hauteurs du village qu’ils désirent agrandir tout en conservant une trace de son implantation. Leurs besoins conduisent alors à transformer complètement la maison d’origine. Formant un L, deux volumes de bois et d’acier sont juxtaposés au volume existant revêtu de briques, contenant désormais l’entrée, le bureau et le salon. Le premier volume accueille la cuisine au rez-de-chaussée. Le second abrite les chambres et salles de bain à l’étage. Côté sud, les deux boîtes superposées s’avancent vers la lisière de forêt permettant d’y insérer une nouvelle terrasse sur le jardin. À la jonction des trois boîtes, des axes inondés de lumière sont créés par les volumes en double hauteur. Structurant l’espace intérieur, ils offrent de vastes cadrages verticaux sur le paysage. À l'intérieur, une palette composée de gris, de noirs et de bleus reliée par des éléments en bois de cèdre compose une continuité visuelle et géométrique entre les espaces de vie.

19 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In the Rimouski region, close to the Bic National Park, the clients own of a small house located on the heights of the village that they wish to extend while retaining a trace of its presence. Their new needs lead to completely transform and enlarge the original house. Two volumes of wood and steel are juxtaposed in an L shape to the existing volume coated in brick, now containing the entry,office space and living room. The two new volumes host the kitchen and dining room on the ground floor...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users