House LB4

Piura, PERU Piura / Peru / 2015

68
68 Love 5,615 Visits Published

This project was developed under the constraints given by the client and the extreme temperatures and climate in the city of Piura. In response to the client’s needs, a compact house was appropriate but in order to ensure the house remained cool in extreme heat, we decided to turn the volume to be parallel to the longest side of the lot. From here, cross ventilation was maximized and the house was protected against the strength of afternoon sun. The result is an elongated volume in the middle of the plot which enjoys the open space from all the rooms within the house. Finally, the terrace is a contiguous space to the larger but compact volume, thereby giving it a preferential position to the garden.


 


The compact volume, the main house, is both solid and unitary in character. The concrete framework serves as a parasol for both the upper and lower levels of the house. Near the facade of the volume, a perforated wall composed of concrete blocks was erected, which allows air to circulate to the terrace and garden. The final accent on the wall is its bright color, green, in an effort to harness sunlight to intensify its nuances.

68 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This project was developed under the constraints given by the client and the extreme temperatures and climate in the city of Piura. In response to the client’s needs, a compact house was appropriate but in order to ensure the house remained cool in extreme heat, we decided to turn the volume to be parallel to the longest side of the lot. From here, cross ventilation was maximized and the house was protected against the strength of afternoon sun. The result is an elongated volume in the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 68 users