Cooks Hill Alterations

Cooks Hill / Australia / 2015

5
5 Love 849 Visits Published

PROJECT DESCRIPTION - COOKS HILL ALTERATIONS


The site for this project was long and narrow, running roughly East-West in an inner city Heritage Conservation area of Newcastle, NSW. The site  has an area of 509.6m², and was occupied by a 2-storey face brick and tile faux heritage (circa 1980) dwelling fronting the street. The site has a gentle slope to the south-east (away from the Street)


The existing building was poorly arranged and had minimal access to the large existing rear yard. There was no insulation and little Northern light for living spaces. The overall strategy was to create a new long living, kitchen dining space at the rear, which opened to a deck and the garden. A garage was added to the NE side of the house, closer to the road, and an entry space was added to the SW side of the dwelling. The parts of the existing building that were retained were converted to sleeping spaces.


The proposed development retains the existing front fence, and the front of the existing dwelling. The bulk of the additional work is located to the rear of the existing dwelling, and will have minimal impact on the streetscape.  The garage and entry, which sit to either side of the existing 2-storey form are single-storey, are set back generously from the building line, and have flat roofs to be clearly subservient to the existing 2-storey form. The roof of the garage is integrated with the roof of the pantry and living room pop-outs, and reflects the roof of the proposed entry on the opposite side to present an integrated whole. 


The new work steps with the fall of the site so that a good connection between the proposed deck and the rear yard is achieved, and to reduce the need for cut and fill. The proposed development locates the main living area windows to the north-east for solar access, and to the south-east overlooking the proposed deck.  The large proposed north-east facing windows allow views into a rejuvenated garden.  The location of the proposed garage provides privacy from the street


An existing building is recycled, fully insulated and re-glazed with hi performance glazing. The new living space has a concrete slab for thermal mass, which moderates temperatures within the house. A 4,000L rainwater tank was installed, so that rain water can be reused on site for toilet flushing, clothes washing and landscaping purposes. 


Architect – Bourne Blue Architecture
Engineer – Izzat Consulting Engineers
Builder – BMC Building
Photographer – Shane Blue
Area – 51m2 addition, 40m2 deck

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    PROJECT DESCRIPTION - COOKS HILL ALTERATIONS The site for this project was long and narrow, running roughly East-West in an inner city Heritage Conservation area of Newcastle, NSW. The site  has an area of 509.6m², and was occupied by a 2-storey face brick and tile faux heritage (circa 1980) dwelling fronting the street. The site has a gentle slope to the south-east (away from the Street) The existing building was poorly arranged and had minimal access to the large existing rear...

    Project details
    • Year 2015
    • Contractor BMC Building
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users