Stanley Residence

Hamilton / Canada / 2012

19
19 Love 2,325 Visits Published

This new private residence In Hamilton, ON communicates that a new and sustainable form can be invented while highlighting and celebrating the neighbourhood’s historical legacy. The house celebrates and reminds us of the social importance of the front porch. Its material palette is chose to be deliberately commensurate with established patterns. The form of the carport and absence of an enclosed garage increases the likelihood of spontaneous contact between neighbours in the few seconds between car and front door. The house is respectful to the context from within as well.


Views from the house’s horizontally oriented windows offer spectacular panoramic views of neighbourhood houses, churches and schools that are not commonly experienced by residents. The Niagara escarpment is visible to the north, west and south. It promotes a new perspective. Open living spaces promotes interaction between the resident family, and offers a “venue” for community activity.

19 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This new private residence In Hamilton, ON communicates that a new and sustainable form can be invented while highlighting and celebrating the neighbourhood’s historical legacy. The house celebrates and reminds us of the social importance of the front porch. Its material palette is chose to be deliberately commensurate with established patterns. The form of the carport and absence of an enclosed garage increases the likelihood of spontaneous contact between neighbours in the few seconds...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users