29 East 22nd St. Renovation

New York / United States / 2015

25
25 Love 1,452 Visits Published

The apartment is centrally located in the classic Flatiron district in Manhattan. The client is a family with a kid.


The renovation recovers the original loft structure by erasing corridors of a previous compartmentalized space. The idea is to maximize light and perspectives to gain the loft spaciousness.  A new large central living room along the south facing windows serves as access to two opposite suites, each one with its own private bathroom and walking closet, allowing for privacy in the family.


The suites are connected to the living room by full height custom sliding doors. These are located close to the façade to enable views of the full length of the apartment and to emphasize the large row of windows as the main source of light and beautiful city views.


Long views are also reinforced by relocating the open kitchen at the back of the apartment in a continuous sequence kitchen-dining room- living room, perpendicular to the facade. The kitchen is designed not too look as a typical kitchen and therefore to be integrated in the living space. To achieve this, the “monoblock” kitchen island by Bulkhaup is like a stainless steel sculpture, that welcomes the visitor from the entrance, and upper cabinets have been replaced for full height storage to feature the back wall with an Ines Esnal artwork. The wall mounted lamp classic from Prouve rotates to illuminate either the kitchen or the dining table.


Height is maximized as well by leaving exposed ceilings with the existing grid of sprinklers and overlapping a grid of light cilinders by Mario Nanni.


Simple and pure lines define the project. Materials are carefully chosen. New oak washed woodfloors from LV wood, stainless steel, bianco dolomite marble, and Vizcaya pennyrounds in the bathrooms. Heaters are original and reused. The soft tones prevail and give a clean, balanced, elegant look to the space.

25 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The apartment is centrally located in the classic Flatiron district in Manhattan. The client is a family with a kid. The renovation recovers the original loft structure by erasing corridors of a previous compartmentalized space. The idea is to maximize light and perspectives to gain the loft spaciousness.  A new large central living room along the south facing windows serves as access to two opposite suites, each one with its own private bathroom and walking closet, allowing for privacy...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users