Clarks Originals Design Studio

Street / United Kingdom / 2015

54
54 Love 4,748 Visits Published

ARRO studio was given the opportunity of creating the new Clarks Originals design space, settled in a 300m2 warehouse. The project integrates the conception of various zones and the design of furniture such as desks, meeting table, trolleys, shelves, shoe wall, closets...


 The main idea for this workplace is to encourage creativity and optimize exchanges between the designers, developers and product managers of the Clarks Originals team - while addressing the challenges and respecting the flow of the footwear design process.


 Part of the historical industrial C&J Clarks site built in 1825, this space used to be the tools plant for the shoe manufacture. The Arro project splits the space into 5 different zones, each defining a specific function, yet blending one into the other.


 Acting as a key element of the workplace, an 8-meter long floating table built around the existing INP beams creates a focal point for the team members to gather and connect. 


 The « Modern factory » embodies Arro's reinterpretation of the historical C&J Clarks surrounding buildings striking features (triangular roof tops of the old shoe factory, central brick chimney). Enclosing 3 rooms, the « Modern factory » encompasses  the director’s office, a storage room and a large meeting room.


 The open workspace benefits from an exceptional natural luminosity thanks to the large, original windows of this industrial site. ARRO created large cork panels which can rotate and slide on the existing INP ceiling beams, using travel trolleys. This versatile work environment enables the employees to close their own space or choose to leave it open, depending on their needs.


At one end of the workspace, Arro created a functional « Shoe wall », on which each shelf used to display the footwear designs double up as handles that open and turn the wall into a giant closet - hence allowing a maximum capacity of shoe storage as well as keeping the organization of the various samples and tests as simple and logical as possible. 


 Finally, the Leather storage, created as a closed facility, is surrounded by a library which shelves induce continuity into the workspace and are facing the floating center table. Part of this storage wall is made out of translucent glass panels. These reveal, thanks to a specific lighting system, the variety and highlight each specifitiy of the showcased leather rolls.


 The Lounge area, a space dedicated to inspiration and relaxing moments, is located on the opposite side from the Leather storage. Surrounded by large windows, the lounge integrates a small kitchen, a bar, a large storage bench system in the corner, as well as an oversized suspended light specifically designed by ARRO for this project, made out of metal welded tubes from which various leather hides are hanging.


 Arro conceived this work environment as a bridge between creation, focus, meeting, presentation and inspirational moments, which are all key to the Clarks Originals creative process.


 


[FR]


 


ARRO s'est vu confier la création du nouvel espace du département design de Clarks Originals, installé au sein d'un ancien entrepôt de 300m2. Le projet comprend la conception de diverses zones et le design de mobilier, tels que les bureaux, la table de réunion, petits chariots et étagères, le mur d'exposition des chaussures, des placards et espaces de rangement...


 L'idée principale pour cet espace de travail était d'encourager la créativité et d'optimiser les échanges entre designers, développeurs et chefs de produit de l'équipe Clarks Originals tout en répondant aux défis posés et dans le respect du processus de création des produits.


 Partie intégrante du site industriel historique de C&J Clarks daté de 1825, cet espace fut, à une lointaine époque, l'atelier de fabrication d'outils nécessaires à la confection des chaussures. Le projet d'Arro Studio délimite 5 zones, chacune dévolue à une fonction spécifique, le tout créant un ensemble cohérent et fluide.


 Elément-clef de l'environnement de travail, une table flottante longue de 8 mètres a été construite autour de la poutre IPN, point focal aux réunions et interactions de l'équipe.


 La « Modern factory » concentre la vision d'Arro pour ce projet : une réinterprétation des aspects les plus symboliques des bâtiments C&J Clarks d'origine (toits triangulaires de l'ancienne usine à chaussures, cheminée centrale en briques). Cette « usine moderne » compte 3 pièces : le bureau du directeur, une pièce de stockage et de rangement ainsi qu'une vaste salle de réunion.


 L'espace de travail ouvert bénéficie d'une exceptionnelle luminosité naturelle grâce aux larges fenêtres d'origines qui équipent ce site industriel. ARRO studio a imaginé de larges panneaux de liège rotatifs qui peuvent également glisser sur les poutres IPN existantes : un espace de travail versatile qui permet aux employés de préserver leur propre espace ou de l'ouvrir sur l'espace commun en fonction des besoins.


 A l'une des extrémités de cet espace de travail, Arro a placé un « Shoe wall ». Ce mur fonctionnel est muni d'étagères spécialement conçues pour exposer les nouveaux designs tout en se doublant de poignées ouvrant sur un vaste espace de rangement. L'espace alloué au rangement est ainsi optimisé tout en simplifiante et rationalisant de façon logique le système de classement des prototypes, essais, échantillons.


 Enfin, le Leather storage, imaginé comme un espace clos, est entouré d'une bibliothèque/matériathèque dont les étagères induisent une continuité dans l'espace de travail, face à la table flottante. Une partie de ce mur de présentation est constituée de panneaux de verre translucide. Ceux-ci révèlent, au moyen d'une judicieuse installation lumineuse, la variété des cuirs sélectionnés, présentés en rouleaux, tout en mettant immédiatement en évidence leurs spécificités propres.


 Le Lounge est un espace de repos invitant à l'inspiration et à la relaxation. Localisé à l'opposé du Leather storage et entouré de hautes ouvertures vers l'extérieur, il comprend une petite cuisine, un bar, un banc de rangement de coin ainsi qu'une suspension aux très larges dimensions, créée pour le projet par le studio de design ARRO : des tubes de métal forgé aux accents industriels pendent en une composition très esthétique une série de pièces de cuir.


 Arro studio a envisagé cet espace de travail et son environnement comme un pont entre créativité, concentration, rencontre, échanges, présentation et inspiration, notions inhérentes à l'histoire et au processus de création de Clarks Originals. 

54 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ARRO studio was given the opportunity of creating the new Clarks Originals design space, settled in a 300m2 warehouse. The project integrates the conception of various zones and the design of furniture such as desks, meeting table, trolleys, shelves, shoe wall, closets...  The main idea for this workplace is to encourage creativity and optimize exchanges between the designers, developers and product managers of the Clarks Originals team - while addressing the challenges and...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 54 users