Mercado de Getafe. Public Building

Leisure & Cultural center Getafe / Spain / 2015

44
44 Love 4,876 Visits Published

A-cero presents one of his latest works. In this case, it is a public building which holds a cultural and leisure center for Getafe village, in the outskirts of Madrid.


The main idea of the project is to reconvert completely a deserted building from years, which in a moment was the municipal market. The plot where is located, it is in the center of the city in the main square where it is also the city council.  The status of the existing building was semiruins and the proposal of the city council was to give to the townspeople a multifunctional center focus above all in cultural events.


The plot has a rectangular shape with 510 sqm surface. The whole was composed for 2 buildings and an empty plot. The first one with two floors accommodates the main entrance ant it was the façade of “Plaza de la Constitución” (Constitution Square).


The second building constituted the main part of the old municipal market; it was a diaphanous space with a big height with a lattice of trusses, which are cable –stayed  with steel cables and together with the small plot , comprised the front of “ Calle de los Jardines” ( Garden Street)


The refurbishment project of the municipal market has 2 floors with a basement, having 750 of BUA. The distribution of the first floor has the hall, a big diaphanous all-purposes space, storage and services area. In second floor have 2 large lecture classes and common areas. In basement has all the storage area and MEP areas. Also a part of the stair and the lift has one service lift which communicates the 3 levels.


In ground floor, with a useful area of 450sqm have the reception hall, wardrobe, toilets, the exhibition and activities room and access for goods.


In top floor, with a useful area of 205 sqm, we have walkway lobby, toilets and two multipurpose rooms for expositions and meetings.


The main access is done by Plaza de la Constitución and a different access for charge and discharge of goods by Calle de los Jardines.


It is proposed a modern image and technological which accommodate and protected the inside of the old building and preserve all the original character keeping the walls, the hollow ceramic ceilings , the concrete trusses … they will be enhanced using sustainable materials of the same industrial character of the building as the polish concrete, micro concrete, etc.


Outside the façade it has been designed as a skin done by white aluminum ribs which go across all the building, emulating the same rhythm of the interior trusses of the diaphanous space. This formal rhythm is broken with some pieces that goes out of the façade in different moments and that project pat on the external illumination of the building. From the façade you have the sense the interior of the big multipurpose area, coated by a second skin, which is the old brick façade that in the exterior it is painted in black. The façade which is located in the square, where it is the access to the main building the modern design it is interrupted with the conservation of the access of the old market ant the balcony.


With this project A-cero pursues the purpose of providing to the city an architectural modern piece  in addition to it is socio-cultural function encourage the revitalization of the downtown of Getafe


 


[ES] 


A-cero presenta uno de sus últimos trabajos. En este caso un edificio público que acoge un centro cultural y de ocio para la ciudad de Getafe.


El proyecto parte de la idea de reconvertir totalmente un edificio abandonado desde hace años, que en su tiempo fue un mercado municipal. El solar donde se sitúa está en pleno centro de la ciudad en la plaza principal donde está también el Ayuntamiento. El estado del edificio existente era de semiruína y la propuesta del Ayuntamiento es dotar a los ciudadanos de un centro multifuncional enfocado sobre todo a eventos culturales.


El solar es de forma rectangular con una superficie de 510m2. El conjunto estaba formado por dos edificios y un pequeño terreno vacío. El primero de ellos con dos plantas de altura albergaba la entrada principal y era fachada al frente de la Plaza de la Constitución.


El segundo edificio constituía el cuerpo principal del antiguo Mercado, era un espacio diáfano de gran  altura cubierto con un entramado de cerchas de hormigón atirantadas con cables de acero y junto con el  pequeño solar anexo, formaba el frente a la Calle Jardines.


El proyecto de rehabilitación del mercado de abastos contempla dos plantas más un sótano con un total de 750 metros cuadrados útiles. En su distribución la primera planta acoge el vestíbulo, un gran espacio diáfano polivalente, salas de servicio y almacén, en la segunda planta dos aulas de conferencias y zonas comunes, y en la planta sótano, zona de almacenaje e instalaciones. Además de las escaleras y un ascensor, un montacargas también comunica estos 3 niveles.


En planta baja, la superficie útil de 450m2 aprox. se distribuye básicamente en un vestíbulo con recepción, ropero, aseos, la gran sala de exposición y actividades y acceso de mercancías


En planta alta, con un total útil de 205m2, encontramos un vestíbulo pasarela, aseos y dos salas polivalentes para exposiciones o reuniones.


Se plantea un único acceso principal por la plaza de la Constitución, y un acceso diferenciado
para carga y descarga por la Calle de los Jardines.


Se propone una imagen moderna y en cierto modo tecnológica que albergue o proteja en su interior el antiguo edificio, que conserve todo su carácter original manteniendo los muros, las cubiertas de bovedillas cerámicas, las cerchas de hormigón... Se potenciarán utilizando materiales duraderos y del mismo carácter industrial del edificio como el hormigón pulido, microcemento, etc.


En el exterior se plantea una fachada a modo de piel formada por costillas en aluminio blanco que atraviesan transversalmente el edificio emulando el ritmo de las cerchas interiores del espacio diáfano. Este ritmo formal se rompe con piezas salientes en aluminio negro en diferentes momentos y que proyectan parte de la iluminación exterior del edificio. Desde esta fachada se intuye en el interior la gran sala de usos múltiples revestida por una segunda piel, que son los antiguos muros de ladrillo que en la parte exterior se pintan de negro. La fachada que da a la plaza, donde se produce el acceso principal al edificio, el diseño moderno se interrumpe con la conservación de la antigua entrada al antiguo mercado y un pequeño balcón.


Con este proyecto, A-cero persigue el propósito de dotar a la ciudad de una pieza arquitectónica moderna que además con su función socio-cultural anime a la revitalización del centro de Getafe.


 

44 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A-cero presents one of his latest works. In this case, it is a public building which holds a cultural and leisure center for Getafe village, in the outskirts of Madrid. The main idea of the project is to reconvert completely a deserted building from years, which in a moment was the municipal market. The plot where is located, it is in the center of the city in the main square where it is also the city council.  The status of the existing building was semiruins and the proposal of the city...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users