Casa MaMa

El Sauzal / Spain / 2015

6
6 Love 1,342 Visits Published

The home starts up from a very steep topography and it´s main picture or idea is inspired by the traditional agriculture terraces. Thereby, we try to imitate the builded volume to a landscape that has been traditionally manipulated to this landscape criteria. So, we project a simple volume organized in steps, where the clean cut solutions formally joint to a discreet palette materials, gives this home the sufficient formal clarity and program.


We where concerned about the access solution and the interior communications. There fore we start conceiving a desk covered with a garden that separates itself from the street by a dissuasive prickly pear plantation. Underneath it, a hosting garage-courtyard arrises through which the access to the home begins, catching sight of the impressive views seen through the concrete lattice, which filters the light inspired in the palomeros walls of the insular agriculture. From here we get to the wooded courtyard, a walk that maximizes the different points of views and turns to get to the bedrooms lobby, a halfway space related to the garden and the southern light.


One floor below, a clean and fluent space connects the different daytime uses (kitchen, dinning room, sitting room, playing area, library) with the garden, through a generous porch gifted with a shade thanks to the counterbalanced doors disposition that, horizontally arranged, act also as pergolas.


Each terrace is a created garden of native species, from prickly pears to cactus on the deck, to tabaibas and cardones on top of the bed rooms body and piteras and fruit trees in the last terrace of all, which treetops will lean out, outlining the swimming pool terrace panorama.


The materials chosen derive from the normative (natural stone plating the embankments) and from the idea of allowing a bright lecture, predominating the white parameters, the use of wood in the outdoors and the clear concretes, achieving low maintenance: a volume derived from an insular landscape without resigning to its contemporary appearance.


[ES]


La vivienda parte de una topografía muy pronunciada y su idea matriz se inspira en los tradicionales bancales de cultivos agrícolas. De este modo, tratamos de mimetizar el volumen edificado a un paisaje que ha sido tradicionalmente manipulado con estos criterios paisajísticos. Así, proyectamos un volumen sencillo organizado en escalones, donde la limpieza de las soluciones formales unida a la elección de una discreta paleta de materiales, dota a la vivienda de la suficiente claridad formal y programática.


Nos preocupó asimismo la solución del acceso y las comunicaciones interiores. Por ello comenzamos por plantear una cubierta ajardinada que se separa de la calle mediante la plantación disuasoria de chumberas. Bajo ésta se produce un garaje-patio de acogida por el que se ingresa en la vivienda aprovechando puntualmente las impresionantes vistas que se vislumbran a través de la celosía de hormigón, que filtra la luz inspirada en los muros palomeros de la agricultura insular. Desde aquí se baja junto al patio arbolado, un paseo que potencia los diferentes puntos de vista y gira para llegar al vestíbulo de la planta de dormitorios, un espacio intermedio relacionado con el jardín y la luz del sur.


Una planta más abajo, un espacio limpio y fluido que conecta los diferentes usos diurnos (cocina, comedor, salón, zona de juegos, biblioteca) con el jardín mediante un generoso porche dotado de sombra mediante la disposición de puertas contrapesadas que, dispuestas en posición horizontal, actúan también como pérgolas.


Cada bancal está ajardinado con especies autóctonas, desde chumberas y cactus en la cubierta, pasando por tabaibas y cardones sobre el cuerpo de dormitorios y piteras y frutales en el último de los bancales, cuyas copas asomarán perfilando el panorama desde la terraza piscina.


Los materiales elegidos derivan de la normativa (piedra natural chapando los muros de contención) y de la idea de permitir una lectura luminosa, predominando los paramentos blancos, el uso de la madera de exteriores y los hormigones claros, consiguiendo un escaso mantenimiento: un volumen derivado del paisaje insular sin renunciar a su aspecto contemporáneo.

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The home starts up from a very steep topography and it´s main picture or idea is inspired by the traditional agriculture terraces. Thereby, we try to imitate the builded volume to a landscape that has been traditionally manipulated to this landscape criteria. So, we project a simple volume organized in steps, where the clean cut solutions formally joint to a discreet palette materials, gives this home the sufficient formal clarity and program. We where concerned about the access solution...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users