Oak Tree Hotel Semarang

Jawa Tengah / Indonesia / 2013

0
0 Love 900 Visits Published

Hotel Oak Tree Emerald locates on a contour hills area with view facing directly to a valley and city. Because of its strategic location, it is suitable for a concept of resort hotel. The site has a steep hills contour with a very long and narrow L-shaped site. Thus, in order to meet the programme's requirements, we must use cut and fill system to get extra spaces. However, we also still left some part of the hill as internal view from the corridor. Here, we designed the mass of the building to follow the L-shaped site which we spread the programme into three masses; hotel building, club house building, and parking area The hotel is made up of a 141 hotel rooms and 21 rooms for long-stay apartment. There are a swimming pool facility, spa, gym, lounge bar, restaurant, chapel, meeting rooms, and ballroom at club house area. Thehotel building has 11 floors and 3 floors of club house building. Hotel and club house are connected by a corridor. The building has open air corridors concept with vines along it so the building can unite with the natural surroundings. Concrete and cement exposed are used  for material on the facade so that the building can be made faster with lower cost as this projecthas a tight budget. The rooms' configuration is designed to maximize views to the hill and valley while bringing nature into the rooms. The concept of interior design is a modern natural lifestyle. Modern natural lifestyle can be seen from the use of wood and natural stone as material in the interior. As part of the resort hotel concept, we tried to maximize natural sunlight and cross air ventilation with open corridor (single loaded) combined with balconies in each rooms.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Hotel Oak Tree Emerald locates on a contour hills area with view facing directly to a valley and city. Because of its strategic location, it is suitable for a concept of resort hotel. The site has a steep hills contour with a very long and narrow L-shaped site. Thus, in order to meet the programme's requirements, we must use cut and fill system to get extra spaces. However, we also still left some part of the hill as internal view from the corridor. Here, we designed the mass of the building to...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts
    Archilovers On Instagram